Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НАБУ відмовилося розслідувати чому заступник глави АПУ Філатов не задекларував цивільну дружину та її юрфірму

Понеділок, 11 червня 2018 20:11

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відмовилося розслідувати приховування даних в декларації про доходи заступника глави Адміністрації Президента України (АПУ) Олексія Філатова, а саме він не вказав сина, цивільну дружину Анну Бабич та її юридичну компанію Aequo.

Про це повідомила адвокат, голова громадської організації "Європейський правозахисна спілка" Марина Парінова на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, передають Українські Новини.

"Незалежне НАБУ відмовилося розслідувати злочини, що вчинені заступником глави АПУ Олексієм Філатовим. Така реакція на заяву про злочин, яка була подану нами за матеріалами журналістського розслідування BIHUS.info. Розслідувати буде поліція, що входить із Філатовим до однієї політичної коаліції", - написала Парінова.

23 травня адвокат Парінова подала до НАБУ заяву про злочин заступника глави АПУ Філатова за результатами журналістського розслідування. "Факти, що наведені в журналістському розслідуванні, дають підстави стверджувати, що в діях заступника глави АПУ Філатова можуть вбачатися ознаки злочину, передбаченого ст. 366 Кримінального кодексу України, а саме: надання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, що уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", - говорилося в заяві "Європейського правозахисної спілки".

У розслідуванні журналіста Дениса Бігуса йдеться, що юрфірма Aequo створена відразу після призначення Філатова на посаду в АПУ і з тих пір отримала ряд вигідних контрактів у сферах, де рішення приймають старі знайомі Філатова та Бабич. Згідно з даними розслідування, до 2014 року Філатов і Бабич були партнерами юрфірми "Василь Кісіль і Партнери" та супроводжували продаж медіахолдингу UMH Group, який належав бізнесмену Борису Ложкіну, бізнесмену Сергію Курченку.

"Через 2 дні після призначення Філатова на Банкову 24 липня 2014 року, Анна Бабич разом з юристами Юлією Кирпою, Денисом Лисенко, Олександром Мамунею і Марією Нижник вийшли з "Василь Кісіль і Партнери" і створили власну юркомпанії Aequo", - стверджує журналіст.

За даними Бігуса, після створення Aequo отримала субпідряд на консультування щодо спору НАК "Нафтогаз України" з російським "Газпромом". Де-юре Aequo залучила для консультацій норвезька компанія Wikborg Rein, яка уклала контракт з "Нафтогазом" за безконкурсною процедурою. У той час юридичний департамент "Нафтогазу" вже очолював ще один виходець з "Василь Кісіль і Партнери", юрист Ярослав Теклюк. "На питання, чому норвезька фірма обрала саме Aequo, її представники основною причиною назвали "досвід і професіоналізм". Незважаючи на залучення досвідчених юристів, на той момент Aequo як компанія не мала ані досвіду, ані імені на ринку", - говориться в розслідуванні.

Журналіст повідомив, що за 4 роки "Нафтогаз" заплатив Wikborg Rein 25 млн євро. Згідно ринковій практиці, її український консультант міг отримати до 5% від загальної суми контракту.

Крім того, згідно з журналістським розслідуванням, за кілька років Aequo стала однією з найуспішніших фірм-консультантів щодо концентрації - процесу злиття і поглинання підприємств, згоду на які дає Антимонопольний комітет України (АМКУ). "АМКУ очолює однокурсник Олексія Філатова Юрій Терентьєв. А першим заступником голови АМКУ працює колишній партнер фірми Aequo Марія Нижник, що є кумою сім'ї Філатова-Бабич", - уточнив Бігус.

Як повідомляли Українські Новини, 22 травня з повідомлень засобів масової інформації стало відомо, що в декларації про доходи заступник глави АПУ Філатов не вказав сина, цивільну дружину Анну Бабич та її юридичну компанію Aequo.

2 квітня заступник глави АПУ Філатов задекларував 354 585 гривень доходів за 2017 рік.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%