Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НКЦПФР відзвітував про виконану в 2013 р. роботу

Четвер, 13 лютого 2014 16:39

Головна подія минулого року – депозитарна реформа

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку представила результати роботи ринку у 2013 р. на прес-конференції, яка відбулася 13 лютого 2014 р., пише прес-служба відомства.  

«Без перебільшення можу сказати, що однією із ключових подій у минулому році на фондовому ринку стала депозитарна реформа. Були відпрацьовані всі механізми нової системи, у строк пройшла передача глобальних сертифікатів до Національного депозитарію України, і 14 жовтня ринок запрацював за новими нормами», - такими словами розпочав захід член Комісії Анатолій Амелін.

Він зазначив, що окрім реалізації депозитарної реформи, ринок готувався до переходу до нових аспектів в галузі інститутів спільного інвестування, а також працював над вдосконаленням корпоративного законодавства та підвищення захисту прав інвесторів. Також член Комісії звернув увагу на «очищення» ринку від «мертвих» акціонерних товариств та призупинення обігу цінних паперів компаній, діяльність яких не відповідає вимогам законодавства. На думку регулятора, це сприятиме підвищенню надійності та зростанню довіри до вітчизняного фондового ринку, а також зробить його більш прозорим.

Про кількісні показники роботи ринку в 2013 р. детально розповів Максим Лібанов, директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР. «Протягом року ми бачили зростання більшості показників, в деяких випадках це було стрімке зростання, а в деяких - помірне. Зокрема, обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі у 2013 році збільшився у два рази і становив 474,63 млрд. грн., тоді як у 2012 році цей показник складав 263,67 млрд. грн.», - сказав М. Лібанов. У той же час, об’єм позабіржового ринку у 2013 році склав 1,21 трлн. Грн., а сукупний об’єм операцій на біржовому та позабіржовому ринках - 1,69 трлн. грн. Для порівняння – у 2012 році обсяг торгів на ринку цінних паперів склав 2,53 трлн. грн. «Найбільш популярним фінансовим інструментом, з яким здійснювалися операції, залишилися державні облігації, частка торгів якими склала 74 %. Далі йдуть облігації підприємств (10% операцій) і акції  (майже 10%)», - продовжив директор департаменту.

За даними Максима Лібанова, обсяг залучених інвестицій в економіку України через інструменти фондового ринку у минулому році становив 141,77 млрд. грн. Порівняно з 2012 роком цей показник збільшився на 34,82 млрд. грн. «Якщо розглядати ситуацію більш детально, то в 2013 році спостерігалось зростання емісійної діяльності на ринку акцій: Комісія зареєструвала 218 випусків цих цінних паперів на суму 64,23 млрд. грн. За облігаціями ми спостерігали стабільну ситуацію, НКЦПФР зареєструвала 304 випуски облігацій підприємств на суму 42,47 млрд. грн. Обсяг зареєстрованих Комісією цінних паперів ІСІ продемонстрував незначний ріст у порівнянні з 2012 року і склав 35,08 млрд. грн.», - підсумував М.Лібанов.

Довідково:

Станом на 1 січня 2014 р. діяльність на фондовому ринку України здійснюють 1 229 професійних учасників, а саме:

- 554 торговці цінними паперами;

- 319 депозитарних установ;

- 344 компаній з управління активами інституційних інвесторів;

- 10 організаторів торгівлі на ринку цінних паперів;

- 1 депозитарій;

- 1 клірингова установа.

Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів становила 2 027 інститутів спільного інвестування, з них:

- 375 корпоративних інвестиційних фондів;

- 1 652  пайових інвестиційних фондів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%