Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міндоходів посилить боротьбу з конверт-центрами

П'ятниця, 14 лютого 2014 09:35

Валютні операції – на особливому контролі

Заходи щодо ліквідації конвертаційних центрів повинні бути на постійному контролі оперативних та слідчих підрозділів Міндоходів. Таке доручення дав Міністр доходів і зборів Олександр Клименко працівникам цих підрозділів, пише прес-служба відомства.

«У поточному році перед нами з’являються нові виклики і загрози. Цьому сприяє ситуація на валютному ринку і перехід до плаваючого курсоутворення. Саме тому необхідно посилити контроль за валютними операціями, створити ефективний механізм протидії незаконним схемам виводу валюти за межі України», – підкреслив Олександр Клименко.

За словами Міністра, сьогодні постійно з'являються нові, більш складні схеми фінансових злочинів, тому потрібно не просто руйнувати їх, а й застосовувати комплекс заходів для їх упередження. Водночас боротьба із фінансовими злочинами має бути посилена за рахунок аналітики та ІТ-технологій.

Результативності такої роботи сприятимуть проведені реформи підрозділів фінансових розслідувань, які вже у минулому році дозволили підвищити ефективність заходів Міндоходів з протидії неофіційній економіці та фінансовим злочинам.

Так, за підсумками 2013 р. завдяки роботі оперативно-слідчих підрозділів до держбюджету додатково надійшло більше ніж 3 млрд. грн. Попереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму понад 3,4 млрд. грн. У півтора рази збільшилося добровільне відшкодування збитків по справах, направлених до суду для звільнення підприємців від кримінальної відповідальності.

Під час наради Олександр Клименко також доручив активізувати роботу щодо викриття правопорушень у сфері державних закупівель. Зокрема, опрацювати додаткові можливості у сфері протидії розкраданню коштів з бюджету, а також легалізації злочинних доходів.

Також, під час засідання, обговорювали питання боротьби з контрабандою.

Не меншої уваги потребує і боротьба з нелегальним виробництвом та розповсюдженням підакцизних товарів як на внутрішньому ринку, так і на кордонах держави.

«Ми маємо активніше включатися у міжнародні операції, які, зокрема, проводяться під егідою ОЛАФ. Мова йде не тільки про економічний ефект від такого співробітництва, а й про міжнародний престиж Міністерства  і держави в цілому. Рівень позитивного ставлення суспільства до Міністерства за останній рік значно зріс. І ми маємо його не тільки зберігати, а й підвищувати», – наголосив Міністр.

Водночас Олександр Клименко доручив працівникам оперативних та слідчих підрозділів докласти максимум зусиль до побудови системи нульової терпимості щодо корупції у Міністерстві.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%