Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

КСУ схвалив зміни до Конституції щодо децентралізації

П'ятниця, 31 липня 2015 12:14

Конституційний суд України сьогодні, 31 липня, офіційно оприлюднив Висновок у справі за зверненням Верховної Ради України про децентралізацію влади вимогам статей 157 і 158 Конституції України, передає РБК-Україна.

Згідно з висновком суду, запропоновані зміни відповідають частинам 157 і 158 Конституції України не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина.

«Законопроект відповідає статті 158 Конституції України»,- оприлюднив висновок головуючий суддя КСУ Василь Бринцев.

За його словами, парламент не вносив зміни до Основного закону в тій частині, в якій плануються зміни.

«КСУ вважає, що законопроект відповідає частині 2 статті 157 Конституції України»,- зачитав суддя.

При цьому він також нагадав, що під час розгляду законопроекту свої позиції висловили Президент, Голова Верховної Ради і Прем'єр-Міністр.

Відзначимо, даний законопроект передбачає внесення змін до Конституції України, яким закріплюється відхід від централізованої моделі управління в державі, забезпечується здатність місцевого самоврядування та встановлюється нова система територіальної організації влади в Україні на основі принципів субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.

Відзначається, що пропоновані зміни зберігають унітарну форму державного устрою України. Разом з тим, проект закону про децентралізацію пропонує закріпити в Конституції норму, згідно якої «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом».

Крім того, законопроект пропонує закріпити в Конституції положення, згідно з якими систему адміністративно-територіального устрою України складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, регіони. Територія України поділена на громади».

«Громада є первинною одиницею в системі територіального устрою України. Кілька громад становлять район. АР Крим та області є регіонами України», - йдеться в проекті змін до Конституції.

Згідно з проектом змін до Конституції щодо децентралізації, територіальна громада, що складається з жителів поселення або поселень, здійснює місцеве самоврядування через органи місцевого самоврядування. Також зазначено, що територіальна громада здійснює місцеве самоврядування безпосередньо шляхом місцевих референдумів та в інших формах, визначених законом.

Органами місцевого самоврядування громади є рада громади як представницький орган і виконавчі органи місцевого самоврядування громади. Голова громади головує на засіданнях ради громади, очолює виконавчий орган місцевого самоврядування громади. Також органами місцевого самоврядування є районна, обласна рада та їх виконавчі комітети. Термін повноважень голови громади, депутатів ради громади, районної, обласної ради, обраних на чергових виборах, становить 4 роки.

Чергові вибори депутатів усіх рад громад, районних, обласних рад, голів громад відбуваються в останню неділю жовтня четвертого року повноважень, а чергові позачергові вибори - не пізніше 180 днів з дня дострокового припинення повноважень.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%