Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

КСУ визнав законним особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі

П'ятниця, 31 липня 2015 13:35

Конституційний суд України (КСУ) визнав законним положення законопроекту щодо децентралізації щодо особливого порядку місцевого самоврядування в окремий районах Донецькій і Луганській областях. Відповідне рішення було озвучено сьогодні під час представлення висновків щодо децентралізації, передає РБК-Україна.

«Конституційний суд виходить з того, що цей пункт стосується врегулювання окремим законом особливостей здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Пропоноване в Законопроекті додаток до розділу ХV «Перехідні положення» Конституції України пунктом 18 не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина», - йдеться у Висновку КСУ.

Зазначимо, що у законопроекті №2217а «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» передбачено збереження унітарної форми державного устрою України. Разом з тим, проект закону про децентралізацію пропонує закріпити в Конституції норму, згідно якої «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом».

Нагадаємо, сьогодні КСУ офіційно озвучив висновки щодо відповідності законопроекту щодо децентралізації влади вимогам ст. 157 і 158 Конституції України. Децентралізація влади була визнана Конституційним судом законною.

Верховна Рада України підтримала постанову №2217/АП про направлення до Конституційного суду України законопроекту № 2217а «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» 16 липня.

КСУ отримав звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади на наступний день після прийняття даного рішення в парламенті - 17 липня.

27 липня КСУ почав розгляд даного питання.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%