Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні проводиться небезпечний експеримент на АЕС - експерт

Середа, 23 березня 2016 13:07

Частина реакторів на Рівненській АЕС працюють понад проектний період

Маневрування застарілими енергоблоками АЕС може привести до катастрофи, вважають експерти.

Плановий термін експлуатації більшості атомних енергоблоків в Україні закінчився, проте їх продовжують використовувати, закладаючи в реактори непроектного паливо і змінюючи потужність. Про це заявив експерт з енергетичної політики Національного екологічного центру України Олексій Пасюк, додавши, що такі експерименти можуть закінчитися катастрофою, повідомляє Кореспондент.

"Замість того, щоб сконцентруватися на проектах, які могли б стати альтернативними видами генерації, уряд виношує плани вкладати гроші в дорогі проекти підтримки функціонування енергоблоків атомних станцій, що знаходяться на межі експлуатаційних можливостей", - зазначив Пасюк.

За його словами, плановий термін експлуатації більшості атомних енергоблоків в Україні вже закінчився. А частина реакторів на Рівненській та Південноукраїнській атомних станціях працюють понад проектний період.

"Їх експлуатація - це вже експеримент. Більш того, на Південноукраїнській АЕС використовують паливо Westinghouse. Це багато - стільки експериментів одночасно", - зазначив експерт.

Він також підтримав незгоду Атомпрофспілки з розпорядженням Міністерства енергетики та вугільної промисловості освоїти маневрування атомними енергоблоками станцій.

"Небезпека настільки очевидна, що навіть атомники не могли не відреагувати", - сказав Пасюк. Він додав, що, крім відмови обладнання, додатковим ризиком при експлуатації ядерних реакторів став людський фактор.

"Ті, хто приймає рішення, з технічної точки не завжди розуміють, що відбувається з реактором. Так, на Фукусімі під час аварії оператори були впевнені, що у них ще є охолоджувач, вода в реакторі. А її не було, тому, що датчики неправильно показували дані ", - зазначив експерт.

Пасюк також зазначив, що перехід в режим маневрування пропонується зробити при повному обсязі виконані роботи по оновленню систем безпеки енергоблоків АЕС.

"Україна не завершила план підвищення безпеки ще в 2000-х роках. А це було однією з умов надання кредиту ЄБРР на підвищення безпеки енергоблоків Хмельницької і Рівненської АЕС. Зараз є новий план щодо продовження роботи першого і другого енергоблоків Південноукраїнської АЕС. У ньому є ряд заходів, які повинні здійснитися до того, як регулятор погодиться на продовження. Однак частина цих заходів перекладається на період після пуску. Така практика дуже сумнівна ", - розповів він.

На думку експерта, в умовах падіння споживання обсягів електроенергії Україна отримала шанс відмовитися від атомної енергетики і розвивати альтернативні види генерації.

"По-перше, закінчуються періоди роботи реакторів. По-друге, нам потрібно зменшувати залежність від Росії, а не збільшувати її", - резюмував експерт.

Нагадаємо, уряд запланував розпочати добове регулювання потужності об'єднаної енергосистеми з 31 грудня 2016 року. Проти такого рішення виступив Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України. На думку енергетиків, маневрування енергоблоками АЕС може привести до катастрофи.

1782121

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%