Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Гройсман буде дружити з МВФ і боротися з корупцією - експерти

Понеділок, 18 квітня 2016 14:22

Але стратегічного плану реформ у нового прем'єра, ка і у його попередника, немає. Про це повідомляє УБР.

Уряд Володимира Гройсмана починає роботу в більш вигідних умовах ніж Кабмін Яценюка, на який тиснув негатив, пов'язаний з обвалом міжнародної торгівлі, панікою на валютному ринку, зростанням комунальних тарифів, вважає економіст Борис Кушнірук.

Але для нового уряду є і свої підводні камені. Адже зараз суспільство тотально не довіряє як політикам взагалі, так і і всім гілкам влади.

Тому Гройсману, щоб показати свою ефективність, потрібно буде робити дуже активні дії.

У його програмі є правильні речі, але ось стратегічного бачення розвитку країни, як і у попередника, немає, каже Кушнірук.

Наприклад, в програмі міститься теза про прийняття нового Податкового кодексу. Але при цьому немає конкретних напрямків і розуміння того, якою має бути податкова система. «У нас високий рівень перерозподілу фіскальних доходів через ВВП.

Як буде вирішуватися це питання, чітко не вказано. «Вважаю, що і цей уряд буде більше орієнтований на вирішення поточних завдань, але якісного прориву не буде», - прогнозує економіст.

Виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко вважає, що Гройсман продовжить співпрацю з МВФ і «хоч якісь реформи».

«Тому що в США і Європі вже не приховують роздратування відсутністю реформ в Україні», пояснює експерт. Він вважає, що новий прем'єр сконцентрується також на боротьбі з корупцією.

«Швидше за все він зосередив свої зусилля на наведенні порядку в держзакупівлі, адже на цьому напрямку бюджет втрачає близько $ 5 млрд», - вважає Устенко.

Ще один напрямок для антикорупційного реформування - фіскальна служба (митниця і податкова).

«Думаю, що незабаром США оголосить санкції українським чиновникам, які підозрюються в корупції. Також можливі формальні або неформальні заяву щодо моніторингу рахунків українських чиновників в американських банках. Такий тиск з боку міжнародної громадськості може прискорити боротьбу з корупцією в Україні », впевнений експерт.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%