Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ціни на кіловати, як і на газ тепер визначають за світовими стандартами

Четвер, 28 квітня 2016 17:53

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг на своєму засіданні 28 квітня 2016 року затвердила оптову ринкову ціну (ОРЦ) електричної енергії на ІІ-ІV квартали 2016 року. Про це повідомляє УНІАН.

У травні-червні вона складе 1236,98 грн, в липні-вересні - 1280,28 грн, жовтні-грудні - 1318,69 грн за мегават без ПДВ.

Розрахунок ОРЦ проведений за новою методикою, яка застосовується в більшості країн світу, заявив на засіданні глава НКРЕКУ Дмитро Вовк. За його словами, з моменту формування діючої моделі ринку не було документа, який регламентував би формування оптової ринкової ціни, визначав би частину її компонентів і критерії для перегляду ціни. Регулятор встановлював ОРЦ самостійно на свій розсуд.

«Була відсутня прогнозованість ціни. Не було ясно, яким чином визначається оптова ринкова ціна. Була відсутня також взаємозв'язок між цінами на енергетичні ресурси в світі і в Україні », - розповів про недоліки моделі енергоринку Дмитро Вовк.

Він зазначив, що новий порядок розрахунку ОРЦ прозорий і нівелює різницю цін на енергетичні ресурси на світовому і національному ринках. Для цього НКРЕКУ запропонувала кілька рішень: введення ренти на вугілля, інтеграція української енергосистеми з енергосистемою Європи і модернізацію ТЕС. Ці кроки дозволять вирівняти кумулятивну податкову завантаження на підприємства, збільшать надходження до бюджету, сформують передумови для відновлення потужностей генерації.

«Якщо ми хочемо ліберальну модель ринку електроенергії з вільним ціноутворенням і значною кількістю учасників без домінуючого впливу будь-якого з них, то нам потрібно рухатися так, як це робили європейці», - заявив Дмитро Вовк.

За його словами, формування ціни вугілля в тарифі електроенергії тепер буде відбуватися на основі міжнародного індексу API2 - показника європейського індексу ціни вугілля в портах Амстердама, Роттердама і Антверпена. До нього підсумовують витрати на транспортування енергетичного вугілля в Україні і умовні витрати палива.

«API2 - це ключовий індекс для Європи. На його базі котируються більше 90 відсотків світових деривативів по вугіллю », - зазначив Дмитро Вовк.

Він також додав, що ухвалою оптової ринкової ціни НКРЕКУ виконав рекомендації Антимонопольного комітету щодо формування прозорих цін на електроенергію.

Як повідомлялося, новий порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії визначено постановою НКРЕКУ № 289 від 03.03.2016 р

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%