Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обов’язкове декларування для українців можуть затвердити в липні

Середа, 29 червня 2016 10:08

Після того, як люди відзвітують про свої доходи, до них почнуть застосовувати непрямі методи - стануть перевіряти, наскільки їх витрати відповідають декларованим грошовим надходженням. Про це повідомляє УБР.

Для утвердження в Україні обов'язкового декларування доходів фізосіб все готово. У профільному комітеті Верховної Ради запевняють, що відповідний законопроект доопрацьований і незабаром буде зареєстрований і поданий на розгляд депутатів.

"Проект закону готовий. Його треба прийняти до кінця поточної сесії (четверта сесія ВР закінчується 22 липня, але на останній тиждень сесії засідання парламенту не заплановані - Авт.), Тому що період декларування - четвертий квартал 2016 року. До цього моменту держорганам треба підготуватися ", - повідомила UBR.ua голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, народний депутат фракції Партії" Блок Петра Порошенка "Ніна Южаніна.

Обов'язкове декларування повинно стати обов'язковим для тих, хто заробляє / заробив 1 млн. Грн. и більше.

Навіщо це треба

За словами жителя півдня, одноразове декларування активів не можна називати податковою амністією. Просто українцям дадуть можливість добровільно сказати, з яких активів вони хочуть заплатити податки, а з яких - ні. Це буде точкою відліку, коли держоргани будуть мати всю інформацію про активи громадян в Україні та за кордоном.

"Буде впроваджено добровільне декларування і тільки тими фізособами, хто сам готовий за ставкою 5% заплатити податок з активу. Нагадаю, що до Податкового кодексу передбачена ставка податку на доходи фізосіб (ПДФО) в 18% і 15%. Остання ставка застосовується на виплату дивідендів і подарунки в необмеженій сумі. Це означає, що держава вважає прийнятним таку ставку ", - говорить Ніна Южаніна

Тому в законопроекті буде відсилання до цієї норми. За її словами, одноразове декларування - це не стільки можливість показати активи і заплатити податок без пояснення їх походження. Але це також точка "нуль" для податкового контролю доходів громадян, який настане з 2017 р Якщо Україна прийме закон про контрольованих іноземних компаніях (КІК).

"Навіть якщо цього не станеться, в будь-якому випадку з 2017 року, тому що Україна вже автоматично отримує податкову інформацію з деяких країн. Просто з нею поки нічого не роблять. Прийшов момент, коли в усьому світі відкривається інформація про всі бенефіціарів, що стоять за доходами тієї чи іншої компанії. або за тим чи іншим активом, чого раніше не було ", - впевнена глава податкового комітету.

Тому Україна не може залишатися осторонь і доведеться приймати точно такі ж правила обміну інформацією. Знадобляться закони про непрямі методи контролю за витратами фізичних осіб і, можливо, податок на виведений капітал.

Наприклад, громадяни відкривали рахунки за кордоном без отримання валютної ліцензії НБУ, щоб платити за навчання своїх дітей у закордонних університетах. Коли це з'ясується, їх можуть покарати за порушення валютного законодавства.

Хто повинен декларувати

За попередньою інформацією, добровільне декларування торкнеться громадян, у яких на рахунку в банку (або готівкою) є більше мільйона гривень (тобто близько $ 40 тис.). Якщо декларацію не подавати, то це означає, що у людини грошей менше мільйона. Згодом, коли запрацює механізм контролю витрат (так звані непрямі методи), податківці будуть знати, чиї великі покупки перевіряти не треба, а чиї витрати не відповідають умовно наявного мільйону гривень.

Зрозуміло, хтось може продати квартиру, будинок або машину на суму більше, ніж $ 40 тис. І на виручені гроші купити щось значуще. Але, як заспокоює Ніна Южаніна, такі операції і так фіксуються офіційно, тому всі суми видно і у податкової не повинно бути питань.

У відповідному законопроекті про непрямі методи контролю, який також готується в профільному комітеті, пропонується перевіряти покупки на суму понад 150 тис. Грн. В кінці 2017 р такі витрати податківці порівняють витрати громадянина з його доходами і активами, за рахунок продажу яких можна було профінансувати покупки.

Адже у податковій буде разова декларація, де потрібно буде вказати наявні активи і заощадження. А також там буде вказано рухоме і нерухоме майно, що є в держреєстрах.

Передбачається, що разове декларування пройде протягом IV кварталу 2016 г. Якщо закон буде прийнятий, то з 1 жовтня до 31 грудня ц. м громадяни зможуть подати декларації на добровільних засадах. Податок за ставкою 5% буде розраховуватися з тієї суми, яку декларант визначить самостійно, а УКРІНФОРМ не зможе перевіряти достовірність відомостей у декларації.

Декларант звільняється від відповідальності за несплату податків в межах задекларованої бази і від обов'язку розкривати джерело походження задекларованих цінностей.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%