Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росія збільшила експорт пива на Україну всупереч ембарго

Вівторок, 13 вересня 2016 11:37

На частку України в структурі експорту російського пива за підсумками півріччя припало більше 60%.

Експорт російського пива на Україну виріс всупереч ембарго, повідомляє Інтерфакс.ru, посилаючись на дані газети «Комерсант».

Як наголошується, поставки деякої продукції не тільки не припинилися, а, навпаки, виросли в кілька разів. Так, на частку України в структурі експорту російського пива за підсумками півріччя припало більше 60%, а обсяг поставок на територію цієї держави збільшився більш, ніж в три рази.

У розпорядженні видання опинилися дані митної статистики, надані одним з великих учасників ринку. З них випливає, що в першому півріччі 2016 року обсяг експорту пива з Росії виріс в 1,6 рази - з 5,99 млн до 9,71 млн дал. Головним драйвером зростання стала Україна: поставки туди за цей період виросли в 3,3 рази - з 1,86 млн до 6,06 млн дал. Таким чином, в загальному обсязі експорту України посіло 62,4%. Настільки істотне зростання відвантажень стався в умовах введеного Україною ембарго на ввезення товарів з Росії, в перелік яких потрапило і пиво. Ембарго діє з 10 січня 2016 року і в даний час його термін встановлений до 31 грудня 2017 року.

Те, що поставки російського пива на територію України тривають, підтвердили і в Центральній акцизній митниці. Через неї, згідно надісланим даним, за перше півріччя на Україну було експортовано 324,1 тис. дал пива проти 262,7 тис. дал за аналогічний період 2015 року. Збільшення експорту пива на Україну в цьому році зафіксував також Центр досліджень федерального і регіональних ринків алкоголю (ЦДФРРА).

Наявні у газети дані показують, що основний обсяг експорту до України припадає на продукцію трьох пивоварних компаній - МПКБ «Очаківське» (марка «Очаківське»), ТОВ «Ліпецькпиво» ( «Приятель») і МПК ( «Жигулі», «Хамовники») . Поставки пива МПКБ «Очаківське» зросли в першому півріччі в 5,6 рази, до 2,69 млн дал, «Ліпецькпива» - в 9 разів, до 1,56 млн дал, МПК - в 27,3 рази, до 0,26 млн дал.

Крім України для пива російського виробництва помітними ринками є також Монголія і Китай: за даними митної статистики, в першому півріччі туди було поставлено 0,7 млн ​​і 0,65 млн дал відповідно. Приріст експорту в Китай, куди з Росії відправляє пиво вся транснаціональна четвірка - Carlsberg, Anheuser-Busch InBev, Heineken і Efes, - при цьому склав 26%. «У Китаї російське пиво сприймається як дуже якісний імпортний продукт, що дає серйозні перспективи для зростання», - підтверджує представник Heineken Кирило Болматов.

Значна частка експорту великих пивоварів доводиться на продукцію в ПЕТ-тарі. У зв'язку з цим вони стурбовані, що з 1 січня 2017 року їм доведеться скоротити обсяги поставок за кордон. Справа в тому, що з цієї дати закон забороняє випуск в Росії пива в пластиковій тарі об'ємом більше 1,5 л. У «Балтики» частка експорту пива в ПЕТ-тарі за останній рік склала близько 25%, при цьому 10% - це ПЕТ більше 1,5 л.

Обмеження ПЕТ до 1,5 л буде мати додатковий негативний ефект на розвиток несировинного експорту в країни ближнього зарубіжжя, а також Китай, Монголію і деякі країни далекого зарубіжжя, заявили в «Балтиці» (входить в Carlsberg).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%