Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росіяни готові відраховувати на пенсійні накопичення до 6 тис. руб.

Понеділок, 26 вересня 2016 08:31

Банк Росії і Мінфін РФ надали пропозиції щодо модернізації системи пенсійних накопичень - концепцію «індивідуального пенсійного капіталу» - повідомляє ТАСС.

Росіяни готові відраховувати зі своїх зарплат на формування пенсійних накопичень в рамках нової накопичувальної системи від 1 тис. до 6 тис. рублів і більше, про що вони заявили в ході соціологічного дослідження.

«Можу навести дані того ж соціологічного дослідження - близько 50% опитаних заявили про готовність регулярно відраховувати на формування пенсійних накопичень 1000-6000 рублів і більше, - сказав співрозмовник видання. - Але це заявлена ​​позиція, реальна поведінка може відрізнятися в будь-яку сторону».

Згідно з результатами соціологічного дослідження, більше 70% опитаних громадян вважають привабливою для себе пропоновану систему і висловили бажання брати участь у такій програмі в найближчому майбутньому. Банк Росії і Мінфін РФ в п'ятницю надали пропозиції щодо модернізації системи пенсійних накопичень - концепцію «індивідуального пенсійного капіталу» (ІПК).

Концепція передбачає, що ІПК буде формуватися в недержавних пенсійних фондах за рахунок добровільних відрахувань громадян, розмір яких не буде обмежений. Передбачається, що сплачені працівником внески будуть доповнюватися державою через податкове вирахування і відрахування з соціального внеску, і ці кошти будуть надходити на рахунок ІПК автоматично. У співфінансуванні зможуть брати участь роботодавці, отримуючи в цьому випадку певні пільги. Громадяни, які мають пенсійні накопичення з обов'язкового пенсійного страхування (ОПВ), зможуть перевести їх в якості внеску на рахунок ІПК.

Планується, що для працюючих громадян, які не висловили в перехідний період свою думку щодо участі в системі, індивідуальний пенсійний капітал буде формуватися автоматично. При цьому в будь-який момент можна буде призупинити сплату внесків. Таким чином, стратегія накопичення буде визначатися безпосередньо самим громадянином. Всі кошти індивідуального пенсійного капіталу будуть власністю громадянина, в певних випадках ними можна буде скористатися до пенсії.

Захист інтересів росіян.

Нова концепція формується за рахунок добровільних відрахувань громадян «індивідуального пенсійного капіталу» (ІПК) створена для захисту їх інтересів, заявив Чистюхін.

«Що стосується діючої накопичувальної частини системи ОПС, то її повноцінне функціонування безпосередньо залежить від стану федерального бюджету і пріоритетів витрачання бюджетних коштів. Зараз це виражається в прийнятому рішенні про мораторій на пенсійні накопичення в 2014-2015 роках», - сказав Чистюхін. «Для захисту інтересів громадян, що вступили в накопичувальну систему, і забезпечення життєздатності самої недержавної пенсійної системи, в тому числі в інтересах майбутніх учасників, і була запропонована нова концепція», - додав він.

Чистюхін зазначив, що її перевагами є, по-перше надані пільги і гарантії: це відрахування з ПДФО, переклад частини обов'язкового страхового внеску на особистий рахунок і захист коштів пенсійного капіталу державою через систему гарантування. «По-друге, система є повністю добровільною і ринкової. Все-таки в накопичувальної частини ОПС відрахування походили з системи страхових внесків без можливості громадянина вплинути на їх розміри. Вибір громадянина відбувався в дуже обмежених рамках при тому, що останнє слово завжди залишалося за державою, що і продемонстрував, наприклад, мораторій. У новій системі сплата внесків може бути припинена тільки за рішенням учасника», - заявив заступник голови ЦБ.

Нарешті, відзначив він, важлива перевага нової системи - гнучкість. «Громадянин може сам вибрати ставку внеску, пенсійний фонд і вид пенсійної виплати. Також при настанні певних обставин можна буде скористатися своїми накопиченнями достроково (до досягнення віку виходу на пенсію)», - сказав Чистюхін.

За його словами, механізм не тільки захищає тих громадян, які вже вибрали обов'язковий накопичувальний елемент (їм не треба буде робити які-небудь дії для перекладу своїх накопичень в нову систему), але і спрощує процедуру вступу в програму для певних категорій громадян. «Їм не доведеться збирати інформацію, кудись ходити, оформляти різного роду заяви і підписувати договори. У той же час для тих, хто не хоче з якихось причин брати участь у новій системі, надається можливість легко і швидко відмовитися», - пояснив заступник голови ЦБ.

Фінансова стійкість НПФ.

Фінансова стійкість НПФ не викликає питань, в найближчі 5-10 років немає підстав для її серйозного погіршення, вважає Чистюхін.

«Якщо ви маєте на увазі фінансову стійкість НПФ, то вона зараз не викликає питань, і в найближчі 5-10 років ми не бачимо підстав для її серйозного погіршення», - сказав Чистюхін, відповідаючи на питання з приводу діяльності НПФ в рамках модернізації системи пенсійних накопичень.

За словами Чистюхіна, приплив коштів буде виражатися в здешевленні послуг НПФ для населення. «У цьому бізнесі є чітко виражений ефект економії на масштабі. Функція Банку Росії тут якраз в забезпеченні того, щоб утворюється економія розподілялася на рахунки громадян, а не в непропорційне зростання прибутків НПФ. Думаю, у нас досить регулюючих і наглядових повноважень для досягнення цих цілей», - зазначив Чистюхін.

За його словами, крім фінансової частини, НПФ зобов'язані працювати над підвищенням інформованості своїх клієнтів. «Громадяни повинні знати, що відбувається з їхніми грошима і як вони керуються», - сказав Чистюхін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%