Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Тривоги і надії: Названо соцсамопочуття українців

Середа, 28 вересня 2016 14:42

Більшість українців незадоволені життям

Жителі України все більше думають про негативне.

Група компаній Research & Branding Group провела опитування українців і опублікувала оцінку ситуації соціального самопочуття.

Так, з початку 2016 року задоволеність українців своїм життям не перевищувала 38% (найвищий показник поточного року), тоді як кількість незадоволених своїм життям громадян не опускалася нижче за 57-59%, становлячи (за винятком травня і вересня поточного року) 65% опитаних.

Емоційний фон українського суспільства з початку поточного року характеризується переважанням двох основних почуттів: тривоги (37-45%) і надії (35-43%).

Матеріальне становище сімей з початку поточного року жителі України переважно оцінювали як погане (55-61%) або середнє (34-40%).

Очікування зміни життя у вересні поточного року також характеризуються або очікуванням погіршення (41%), або зберегти поточне місце (36%). В поліпшення життя через рік вірить лише кожен десятий українець (10%).

Оцінки економічного становища країни найбільш стабільні. Починаючи з січня 2014 р, кількість респондентів, які оцінили економічне становище як погане, перевищує 80%, досягнувши пікових значень в лютому-березні 2015 року (91-92%) і березні поточного року (90%).

Дві третини українців вважають, що Україна виживе без РФ - опитування

В оцінках стабільності політичної ситуації також домінує негатив. Пік негативу припадає на січень 2014 року (94%). З 2016 року рівень оцінок політичної ситуації як нестабільної склав 77-88%. При цьому відзначається динаміка зниження негативних оцінок стабільності політичної ситуації в країні.

Настрої на майбутнє в українців також характеризуються переважанням негативу або нейтральних оцінок - "ситуація ніяк не зміниться" (що, з огляду на оцінки поточної ситуації, в даному випадку також можна трактувати як негатив). З початку поточного року очікування погіршення ситуації в країні знижувалося з лютого (43%) по квітень (34%, мінімальне значення), а потім почало зростати до 40% в травні і 47% в червні. У вересні знову намітилася тенденція до зниження очікування погіршення (до 42%). За винятком лютого поточного року, більше третини українців (34-39%) припускають відсутність кардинальних змін в країні в найближчі півроку.

Як підсумок, впевненість у завтрашньому дні відчуває лише кожен четвертий житель України (26%), тоді як у більшості українців (74%) - немає впевненості в завтрашньому дні.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%