Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан послабив позиції в рейтингу конкурентоспроможності

Середа, 28 вересня 2016 13:40

Неурядова організація «Всесвітній економічний форум», що базується в Швейцарії, опублікувала черговий рейтинг по глобальній конкурентоспроможності 138 країн в 2016-2017 р (The Global Competitiveness Index) - повідомляє Криша.kz.

У порівнянні з даними, зазначеними в минулому звіті (2015-2016 р), Казахстан опустився з 42-го на 53-е місце. Як вважають аналітики, причиною цього стала втрата державних доходів від експорту нафти.

Серед країн СНД Казахстан розташувався на третьому місці після Азербайджану (37) і Росії (43-тя позиція). Далі слідують Таджикистан (77-е місце), Вірменія (79), Україна (85), Молдова (100). Замикає список Киргизстан (111), який опустився в списку на 9 пунктів.

Що стосується лідерів, то вже восьмий рік поспіль рейтинг очолює Швейцарія. На другому місці знаходиться Сінгапур, на третьому - США. У десятку найбільш конкурентоспроможних також увійшли Нідерланди, Німеччина, Швеція, Японія, Гонконг і Фінляндія.

Національну конкурентоспроможність оцінювали за 12 основними показниками, серед яких якість навчання в інститутах, інфраструктура, макроекономічна стабільність, здоров'я і початкова освіта, вища освіта та професійна підготовка, ефективність ринку товарів і послуг, ефективність ринку праці, розвиненість фінансового ринку, рівень технологічного розвитку, розмір внутрішнього ринку, конкурентоспроможність компаній, інноваційний потенціал. При підготовці звіту був проведений глобальний опитування бізнесменів, також враховувалися статистичні дані та результати досліджень, проведених міжнародними організаціями.

За версією ВЕФ, основними факторами, що заважають розвитку економіки нашої країни, все також залишаються високий рівень корупції, поганий доступ до фінансування, низька кваліфікація працівників і слабка трудова дисципліна.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%