Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Росії створять реєстр вітчизняного IT-обладнання

Середа, 12 жовтня 2016 10:55

Компанії, що увійшли до нього, отримають преференції при держзакупівлях. Реєстр обладнання буде розділений на класи - серверне, телекомунікаційне обладнання, персональні комп'ютери і системи зберігання даних, говорить Массух - пишуть «Ведомости».

Робоча група в адміністрації президента під головуванням помічника президента Ігоря Щеголева обговорить можливість створення реєстру вітчизняного IT- і телекомобладнання. Така пропозиція міститься в проекті дорожньої карти «Забезпечення суверенітету в області інформаційних технологій і телекомунікацій» («Ведомости» ознайомилися з копією документа), який схвалила підгрупа «Інтернет + суверенітет», повідомив «Ведомостям» керівник підгрупи Ілля Массух.

Реєстр повинен дозволити виробникам обладнання отримувати державну підтримку, а покупцям - шукати вітчизняне обладнання, йдеться в проекті документа. Працювати він повинен за аналогією з реєстром програмного забезпечення (ПО), який веде Мінкомзв'язку, пояснив Массух. Торкнеться він лише замовників з числа державних органів і відомств.

Закон з 1 січня обмежує держзакупівлі іноземного софта держструктурами. Якщо вони хочуть купити іноземне ПО, то спочатку повинні звіритися з реєстром і переконатися, що там немає аналогічних продуктів. А якщо російське ПО не підходить, покупець повинен публічно пояснити чому.

Реєстр обладнання буде розділений на класи - серверне, телекомунікаційне обладнання, персональні комп'ютери і системи зберігання даних, говорить Массух. Також, за його словами, список буде враховувати чотири ступені можливої ​​локалізації обладнання. Найбільша - якщо обладнання вироблено в Росії і з російських компонентів. Найнижча - російський мікрокод (спеціальний софт, керуючий компонентами обладнання; його локалізація важлива для забезпечення безпеки). Массух уточнює, що звичайний механізм дії реєстру на ці продукти поширюватися не буде, але вони отримають 15% -ву цінову преференцію при закупівлі.

Проект дорожньої карти передбачає, що реєстр буде сформовано до кінця 2017 р. Ідея створити такий реєстр не нова - вона обговорювалася в кінці лютого в Раді Федерації.

Щоб реєстр підтримував вітчизняних розробників, необхідно привести в порядок критерії російського походження радіоелектроніки, говорить член експертної ради Мінпромторгу (проводить експертизу обладнання для підтвердження його російського походження) Світлана Аппалонова. Також включення в реєстр потрібно супроводити жорсткою технічною експертизою, міркує вона. Російський статус телекомунікаційного обладнання присвоюється міжвідомчим наказом Мінпромторгу і Мінекономрозвитку і, якщо новий реєстр буде дублювати існуючий, це призведе до плутанини, впевнений заступник директора компанії Т8 Костянтин Марченко. Тому для кожного виду техніки повинен існувати свій реєстр, впевнений він. Для підвищення ефективності потрібно інформувати держзамовників про існування реєстрів вітчизняного обладнання і контролювати їх закупівлі, міркує Марченко. Реєстр повинен бути зручний у використанні і в підтримці, вважає старший віце-президент Kraftway Ренат Юсупов.

Представник Huawei відмовився коментувати плани локалізації обладнання до створення реєстру. Представник Cisco не відповів на питання «Ведомостей». Представник Мінпромторгу відмовився від коментарів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%