Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Делойт» поставили на паузу

Середа, 12 жовтня 2016 12:55

Аудитору з великої четвірки встановили місяць бездіяльності, повідомляє Коммерсантъ.

У розпал сезону укладення договорів на аудит річної звітності один з найбільших гравців - член «великої четвірки» компанія «Делойт» - піддалася жорстким санкціям з боку Федеральної служби фінансово-бюджетного нагляду. Членство компанії в саморегулюючій організації призупинено на 30 днів, що позбавляє її можливості брати участь у тендерах. Причини події не розкриваються, зате ризики цілком очевидні.

Про закінчення перевірки аудиторської компанії «Делойт», підсумком якої стало винесення припису з призупиненням членства в СРО на місяць, «Ъ» повідомили джерела на аудиторському ринку. У Федеральному казначействі (підконтрольна якому Федеральна служба фінансово-бюджетного нагляду проводить, зокрема, перевірки аудиторських компаній, що надають послуги державним корпораціям, банкам, НПФ та ін.) це підтвердили. За що однією з найбільших компаній на російському ринку, члену так званої великої четвірки, було винесено такий жорстке припис, в казначействі не розкривають, однак підкреслюють: припис винесений і вступив в силу. На практиці це означає, що протягом місяця компанія не зможе укладати нові договори.

У прес-службі самого «Делойт» «Ъ» повідомили наступне: «Федеральне казначейство провело позапланову перевірку щодо аудиту фінансової звітності колишнього клієнта за 2014 рік. Казначейство направило припис в Аудиторську палату Росії (АПР, її членом є «Делойт». - «Ъ»), яка проінформувала нас про це 10 жовтня. Як ми розуміємо, в приписі АПР зазначено, що членство ЗАТ «Делойт і Туш СНД» має бути зупинено на термін 30 календарних днів». У «Делойт» вказують, що ще не отримали повідомлення про призупинення членства. На це у АПР є сім днів з моменту одержання припису. У СРО АПР відмовилися коментувати ситуацію.

Випадки призупинення членства аудиторів в СРО рідкісні - за 2015 рік, згідно з офіційною статистикою казначейства, їх було всього п'ять, - не кажучи вже про призупинення членства таких великих гравців. «Подібні приписи виносяться при виявленні серйозних порушень, - зазначає глава СРО «Співдружність» Ольга Носова.- При цьому зазвичай в приписах містяться вельми розмиті формулювання - порушення законодавства, кодексу етики аудиторів і правил незалежності». За цими формулюваннями, відзначили опитані аудитори, частіше за все переховуються порушення стандартів аудиторської діяльності або ж підпис аудиторського висновку не уповноваженою особою, тобто не мають єдиного атестата аудитором. «Скасувати винесене розпорядження вже не можна, тільки оскаржити в суді», - вказує заступник генерального директора «ФінЕкспертиза» Наталя Борзова. Після виправлення порушень членство в СРО відновиться автоматично.

Втім, у самому «Делойт» «не очікують істотного впливу на операційну діяльність і взаємини з клієнтами». Однак місяць призупинення членства погрожує тим, що весь цей час компанія не може укладати нові договори, відзначає президент СРО «Російська колегія аудиторів» Олександр Руф. «А в даний момент це дуже критично, так як саме зараз сезон укладення договорів на аудит річної звітності», - говорить він. Серед клієнтів компанії «Делойт» на фінансовому ринку - банк «Юникредит», ОТП-банк, МТС-банк, банк «Зеніт» та ін. Клієнти компанії «Делойт», з якими вдалося зв'язатися «Ъ», офіційно коментувати ситуацію не захотіли. Більшість з них вказали, що їх подальші дії будуть визначатися причинами події, вони чекають роз'яснень від компанії. Деякі не зможуть фізично відмовитися, так як тендери на вибір аудитора вже пройшли.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%