Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Укрбуд» належить завгоспу Януковича

Четвер, 13 жовтня 2016 09:30

Найбільша будівельна компанія в Україні продукує один скандал за іншим. До недавнього часу її президент (а з липня 2016 року - депутат Верховної Ради) Максим Микитась витрачав величезні гроші на піар, затикаючи іміджеві «пробоїни» корпорації, але, схоже, все марно. Кого представляє в Раді Максим Микитась?

«Укрбуд» і сьогодні «ховає» гроші сторонніх інвесторів. При цьому люди, які контролюють фінансові потоки корпорації, явно не бояться нинішню владу - повідомляє АРГУМЕНТ.

Розповімо про «зльоті» «Укрбуд» і про те, до чого може привести падіння цієї будівельної «піраміди». А також про те, як уже за сприяння нової влади ставленики «Сім'ї» Януковичів отримують імунітет від кримінального переслідування.

Висока спорідненість.

Зірка держукорпораціі «Укрбуд» яскраво спалахнула в 2013 році - в період максимальної узурпації влади в країні «сім'єю» Януковича. Несподівано вийшовши на столичний ринок будівництва інвестиційного житла, державна компанія (так себе рекламував сам «Укрбуд) стрімко нарощувала портфель об'єктів, що зводяться. Якщо в 2010-му, в момент приходу Віктора Януковича на пост президента України, у корпорації не було в портфелі жодного проекту житлового будинку, то вже в 2012 році їх налічувалося п'ять, а в 2015-му - понад 20 проектів тільки житлового будівництва.

Вже в 2013 році «Укрбуд» фактично конкурував тільки з «Київміськбудом», витісняючи його на ринку інвестиційного житлового будівництва. На відміну від інших будівельних компаній, які пережили навіть кризу 2008 року, «Укрбуд» не мав жодних проблем при виділенні землі під будівництво: ділянки цієї корпорації «нарізалися» київською владою максимально швидко, з негайним і повним узгодженням всіх необхідних документів. Небачена справа - ніяких бюрократичних перепон! Приватні інвестори активно скуповували квартири, офіси, паркувальні місця ще на етапі риття котлованів під «новобуд», не побоюючись «кидка».

На ринку стрімкий зліт і феноменальні можливості «Укрбуд» пояснювали зв'язками компанії з «сім'єю» Януковича - прем'єр-міністром Миколою Азаровим, сином тодішнього президента Олександром Януковичем, главою адміністрації президента Януковича Сергієм Льовочкіним ... І дійсно, нічим іншим, як заступництвом на «самому верху» української влади, пояснити успіхи компанії і «любов» до неї чиновників від столичного до міністерського рівня пояснити було не можна.

Приватизація, схожа на злодійство.

Мало хто знає, що офіційно корпорація «Укрбуд» була створена ще в 2004 році, за вказівкою тодішнього прем'єр-міністра Віктора Януковича - на піку його можливостей як прем'єр-міністра України і без п'яти хвилин (як йому здавалося) президента країни:

З постановою про створення корпорації ГПАО «Укрбуд» можна ознайомитися тут.

Державне публічне акціонерне товариство «Будівельна компанія «Укрбуд» було засновано постановою Кабміну в 2004 році на основі Корпорації «Укрбуд». Яка, в свою чергу, була створена в 1991 році як правонаступник Міністерства будівництва УРСР. Фактично В. Янукович своєю постановою запустив механізм приватизації найбільшої будівельної організації України, в яку входили близько 1500 підприємств - домокомбінатов, проектних НДІ, рембаза, заводів, автоколон, будівельних організацій.

Так, Янукович зі скандалом (фальсифікація виборів) програв президентську кампанію 2004-2005 років. Але «розтягування» активів унікальної будівельної організації, що об'єднувала численні активи цілої галузі, почалося. У 2007-му Янкович знову став прем'єр-міністром; на 2007-2010-й доводиться масштабна скупка активів «Укрбуд» «донецькими». Що полегшував «донецький» менеджмент, який розставлявся на підприємства офіційно державної корпорації.

У 2010 році президентом «Укрбуд» був призначений 29-річний Максим Микитась - син Віктора Микитася, зам.генерального директора ВАТ «Південтеплоенергомонтаж», підрядника стабілізаційних робіт на ЧАЕС на початку 2000 років. Призначення М. Микитася відбулося через три місяці після вступу В. Януковича на посаду Президента України, розпорядженням прем'єр-міністра Миколи Азарова:

Президентом «Української деожавної будівельної компании» (скорочено «Укрбуд») М.Микитась призначений розпорядженням М.Азарова. Вже у 2011 році М. Микитась увійшов до складу наглядової ради ГПАО «Будівельна компанія «Укрбуд».

І хоча сьогодні сам М. Микитась запевняє, що його на вищий пост в «Укрбуд» запросив колишній керівник цієї корпорації - Юрій Пелих, це неправда. Просто прийшли до влади «донецькі» міняли менеджмент на всіх держпідприємствах і «віджатих» у приватних власників активах на «своїх».

І зв'язок керівництва «Укрбуд» із «сім'єю Януковича» - прозорий, як сльоза немовляти.

«Укрбуд» - «годівниця» Януковичів.

«Завгосп Януковича», екс-голова Держуправління справами (ДУС) президента В. Януковича Андрій Кравець одружений на Марині Пелих. Вона в минулому - невістка Юрія Пелиха, була одружена з його сином, нині покійним. Сам Юрій Костянтинович Пелих беззмінно очолював «Укрбуд» ще з кінця 1990-х і до червня 2010 року, коли на його місце був призначений ставленик «донецьких» М. Микитась; сьогодні Ю. Пелих - голова ради директорів корпорації «Укрбуд».

Сам «завгосп Януоквича» А. Кравець починав свій трудовий шлях в «Укрбуд» учнем електрослюсаря ще на початку 1990-х. Потім пішов в бізнес, заснувавши ряд фірм в Кременчуці та Черкасах (в соновному, торгівля паливом, мережа автозаправок). Одружився з Мариною Пелих після смерті її чоловіка, продав бізнес і переїхав до Києва. Де тесть - глава «Укрбуд» Юрій Пелих - влаштував його зам.директором на Броварський домобудівний комбінат «Меркурій». «У цій родині живе мій онук, і я не міг вчинити інакше», - сказав Ю. Пелих в одному з інтерв'ю.

Уже через рік - в 2004-му - Андрій Кравець, зять глави «Укрбуд», отримав відразу дві роботи. Він став директором кіноцентру «Зоряний» на Печерську і ТОВ «СК «Укрбудінвест». «Зоряний» Партія регіонів тримала в якості «партійного клубу» і місця для з'їздів і нарад. «Укрбудінвест» став «кишенькової» компанією «сім'ї» Януковичів, опікати будівництвом і ремонтом нерухомості в інтересах сім'ї майбутнього президента України. Саме «Укрбудінвест» опікала будівництво «Межигір'я». Кар'єра Кравця була стрімкою: залишаючись всемогутнім «завгоспом Януковича», вже в 2007 році він був обраний депутатом ВР за списком Партії регіонів. А в 2010-му вже президент В. Янукович призначив А. Кравця головою ДУС адміністрації президента.

Довіра Януковичів до Кравця було безмежною. Що дозволяло його сім'ї стрімко багатіти. В основному майно оформлялося на дружину А. Кравця - Марину Пелих. Яка тепер була вже не дочкою колись впливового керівника «Укрбуд», а дружиною «самого» «завгоспа Януковича» - всесильного голови ДУС АП.

Фірми Марини Пелих за три роки президентства Януковича отримали з десяток земельних ділянок та будівель в елітних частинах Києва: місце під торговий центр на Поштовій площі, історичний особняк на Круглоуніверситетській, місце під забудову біля Південного вокзалу, на Маяковського і в Святошино, квадратні метри на проспекті Перемоги, біля метро «Кловська», на Хрещатику і в Пасажі. Всі вони були виділені рішеннями Київради або глави КМДА Олександра Попова.

Так само активно землевідведення КМДА видавала і «новачкові» в житловому будівництві Києва - корпорації «Укрбуд». При цьому фактично заморозивши відведення земельних ділянок для інших забудовників, тим самим «задушивши» їх.

Олександр Попов був фактичним градоначальником Києва з листопада 2010-го. А в минулому (1994-2006 рр.) - Він очолював рідне місто Андрія Кравця - Комсомольськ. Не дивно, що керівник КМДА і глава ДУС прекрасно ладнали між собою. В отриманих від київської влади будинках фірми Пелих прописувалися миттєво. На відведених столичною владою земельних ділянках в найпрестижніших місцях Києва швидко виростали заклади харчування та спортивні центри. Ця «імперія» існує і функціонує досі.

Як і «Укрбуд», активи якого з моменту вступу на посаду президента України опинилися під щільним «патронатом» «сім'ї» Януковича.

Ставка на цинізм.

... Саме з приходом у «Укрбуд» М. Микитася компанія різко вийшла на ринок будівництва інвестиційного житла. Хто він, людина, що зуміла вдихнути в державну корпорацію нове життя?

До 2010 року про Микитася відомо було мало, в основному, «негатив». До того як зайняти свій нинішній пост, М. Микитась вже мав досвід керівництва будорганізації в Київській області.

Зокрема, перша приватна компанія М. Микитася ТОВ «Будівельна компанія «Укрбудмонтаж» (назва компанії - мовою оригіналу) взялась збудувати для компанії «Уніплит» з Івано-Франківська котельню на відходах деревообробки. Микитась взяв передоплату, але будівництво «запоров» - пуск котельні було відкладено на невизначений термін. Розлючений замовник стягнув суму завданих збитків через суд, Микитась виплатив позивачу 9,1 млн грн (зайво перераховані кошти, збитки і штрафні санкції) і 25 тис. грн держмита.

Ще до кризи 2008 року М. Микитась очолював ЗАТ «Київсоцбуд» (забудовник ЖК «Берізки», м Вишгород). На цьому об'єкті розгорівся гучний скандал (забудовників доказово звинувачували в організації схеми, аналогічної «Еліта-Центр»), і пан Микитась «Київсоцбуд» покинув. Скандал з кримінальної підгрунтям був зам'ятий.

У 2012 році його ім'я спливло в черговому скандалі з ремонтом Чорнобильської АЕС. Але в цей час Микитась вже займав пост президента «Укрбуд» «під патронатом» сім'ї Януковича, тому явна кримінальна відповідальність, яка могла привести до великої катастрофи з непередбачуваними наслідками, так само зійшла йому з рук.

«Почерк», специфічний діловий стиль «призначенця» Януковичів на «Укрбуд» одними з перших на собі відчули жителі столичного Печерська. У 2013-му, в цьому престижному районі Києва, населеному, переважно, колишньою і нинішньою «номенклатурою», спалахнув сандал. Будівництво «висотки» на Драгомирова, 2-А велася цілодобово, незважаючи на «законодавство про тишу» - заборони здійснювати початок будівельних робіт раніше 8.00 і пізніше 22.00, а також у вихідні та святкові дні. Мешканці будинків на Драгомирова 2, Драгомирова, 4, Підвисоцького 6-А зі скаргами на «бєспрєдєл» будівельників дійшли до прем'єра Азарова особисто, були і маніфестації: будівництво велося цілодобово, самоскиди розвантажувалися посеред ночі, культурний простір навколо прилеглих будинків було зруйновано, бруд , смог і гуркіт стали частиною буття сотень городян. Серед яких були заслужені артисти, колишні міністри і генерали чи не всіх родів військ ...

Але забудовник плювати хотів на скарги і протести: міліція і прокуратура справно брали «заяви», ніяк не реагуючи на ситуацію, міська влада строчила відписки, охорона будівництва, явно усвідомлюючи безкарність, посилала «терпіл» на три букви.

Так було і на інших об'єктах «Укрбуд» в Києві. До того ж, як виявилося, землевідведення ця «блатна» компанія часто отримувала серед уже побудованих будинків, тобто «ущільнювали забудову», що викликало численні справедливі протести жителів поблизу розташованих будинків.

Промовиста деталь: Максим Микитась нагороджений Орденом Української православної церкви (Московського патріархату) Святителя Миколи Чудотворця «За благодійність». Ця «цяцька» за часів Януковича главою держави була своєрідним відзнакою прічасних до будівництва того самого «русского мира». Цим орденом у 2012-2013 роках гундяевской церквою активно нагороджувалися особи з найближчого оточення Віктора Януковича. Але і цього Микитасю було мало: в 2013 році «за вагомий внесок у розвиток будівельної галузі, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм» ставленик «сім'ї» в «Укрбуд» був нагороджений Почесною грамотою Кабінету міністрів України і Почесною грамотою Київської міської державної адміністрації (підписи прем'єра Азарова і мера Попова відповідно).

Все описане вище - ще «квіточки».

Масштабні скандали навколо «Укрбуд» розгорілися після втечі за кордон Януковича та інших покровителів цієї корпорації. Особливо «урожайним» в цьому плані був 2015 рік. Нагадаємо найгучніші з них.

1. Житловий комплекс «Сонячна Рів'єра» на лівому березі Дніпра, район Микільської слобідки. Спочатку на місці скандальної забудови було п'ять земельних ділянок з різним цільовим призначенням - від будівництва готелю до зведення водно-спортивної бази. Потім наділи звели в один і змінили цільове призначення під житлове будівництво, після чого земля була продана. І на ній став рости гігантський 13-секційний будинок-«стіна», який в перспективі вже мав відгородити берег Дніпра від решти міста. Мало того: цей будівельний монстр зводився в 50 метрах від урізу річки, по суті - прямо на пляжі, в рекреаційній зоні - тут вже повстали екологи. До всього іншого, в результаті пальових робіт поповзли тріщини по стінах головного храму греко-католицької громади України, побудованого на пожертви прихожан з усього світу - храм розташований у ста метрах від нещасливої ​​«Рів'єри». Обурення віруючих стало останньою краплею - протестні мітинги городян стали невід'ємною частиною цієї будмайданчика, періодично переміщаючись під стіни КМДА.

Цікава деталь: вся команда мера Києва Віталія Кличка, буквально вся мерія в приватних умовляннях волала до Микитася: зупини будівництво, зверни його від гріха подалі, тому що, по-перше - незаконно, по-друге - іміджеві втрати і мера, і його оточення , і всього активу «УДАРа» величезні, «воно того не варто», «знайдемо тобі землю в іншому місці» і т.д. - Ні до чого не привели. «Паталогічна жадібність якась ... Плюс зіркова хвороба; знає, нахаба, хто за ним стоїть, ось і куражиться»- ділилося враженнями від «переговорів» з Микитасем джерело «Аргументу» з оточення Кличко. При цьому джерело визнало факт того, що Микитась в списку «УДАРа» до Київради виявився «за квотою Сергія Льовочкіна».

Фактично заблокували нахабне будівництво звичайні кияни; гостро постало питання про компенсацію міській громаді і церкві завданих збитків. І там, де вчора покровителі Микитася вирішили б справу за допомогою «беркута», сьогодні довелося йти назад.

Паралельно розкрилася ще одна афера керівництва «Укрбуд».

«Приходячи до відділів продажів нібито державного «Укрбуд», за фактом гроші покупці квартир віддають в руки «Укрбуд» приватного, офшорні кінці якого годі й шукати. Саме така ситуація виникла зі скандально-відомою забудовою на Микільській Слобідці. Купували у одного, а майнові права на житло оформлені на «інший» «Укрбуд». Мало того, земля взагалі не зрозуміло чия. Спочатку вона була відведена під будівництво реабілітаційного центру, а в 2007 році цільове призначення ділянки змінили, вирішивши, що офісно-житлові та розважальні центри тут потрібніше. Розпорядники землі в 2009 році отримали містобудівні умови (по суті, дозвіл) для будівництва виключно багатоповерхівок. Сьогодні дана земельна ділянка і зовсім знаходиться в заставі «Ощадбанкка» під гарантію повернення кредиту. Примітно, що «Укрбуд», починаючи будівельні роботи на заставній ділянці, про це прекрасно знав, оскільки кредит в розмірі близько 170 млн. грн «Ощадбанк» видав ще в 2010 році. Більш того, земля вже сьогодні фактично належить банку - він в судовому порядку і досить успішно (виграна перша і друга інстанція) відсуджує своє право на іпотеку. Примітно і те, що в червні 2014 «Укрбуд Девелопмент» заклав недобудований об'єкт в іпотеку фірмі ТОВ «ФК «Житло-Капітал». Тобто остаточного законного власника як землі, так і нерухомості зараз днем ​​з вогнем не знайдеш. Як наслідок, страждають інвестори: куплені в ЖК «Сонячна Рів'єра» квартири не будуть належати їм на 100%. Покупець придбає цегляні стіни - а вони закладені під кредит ТОВ «ФК «Житло-Капітал». Далі він пробує приватизувати свою квартиру, але земля під нею - власність «Ощадбанку» - так описують ситуацію ЗМІ.

Президент корпорації «Укрбуд» М. Микитась нібито не знає, що у фірм, які будують «Сонячну Рів'єру», проблеми із засновниками - вони ліквідовані; він вважає нормою співпрацю з невідомими офшорними компаніями і НЕ РЕКОМЕНДУЄ (!) інвестувати в «Сонячну Рів'єру». Ідіотизм? Ні, цинізм!

Так що скандал ще попереду.

Як би там не було, але якщо раніше в Микільській Слобідці планувалося звести три висотки плюс великий 13-секційний будинок, то тепер «Укрбуд» планує побудувати шість будинків меншого розміру. Микитась визнав, що в результаті замість 2000 квартир буде побудовано тільки 1200, а втрати компанії М. Микитась оцінює у 660 млн гривень. При цьому компанія зайнялася реконструкцією дитсадків, скверів, набережної та під'їзних шляхів в окрузі, а ще - ремонтом пошкодженого храму. Все це - щоб згладити протестні настрої: громадянська кампанія проти «сімейного» забудовника виявилася ефективнішою вмовляння Кличко.

2. ЖК «Переможець» - відверто шахрайська ситуація з правом власності на землю.

3. ЖК «Мрія» - будівництво житлового комплексу біля ядерного реактора.

В обох випадках корпорація виступала інвестором і підрядником, партнери ж володіли землею. В обох випадках «Укрбуд» в результаті скандалу і протестів обурених киян був змушений вийти з проектів.

4. «Квартири для ветеранів АТО». Нещодавно у ЗМІ з'явилися чергові скандальні матеріали про те, що «Укрбуд» продає квартири, виділені для воїнів АТО. Подаючи публіці проект під соусом соціальної відповідальності, керівництво «Укрбуд» і тут вводить громадськість в оману. Як виявилося в результаті журналістського розслідування, корпорація, отримувала пільгові землевідведення для зведення житла для ветеранів війни на Донбасі, розпродає квартири в соціальних «новобудовах» всім бажаючим.

5. Шахрайство. Будівництво на підставі ... фіктивних рішень суду. У грудні 2015 року - черговий скандал. Виявилося, що дві скандальні забудови «Укрбуд» базуються на рішеннях Господарського суду Севастополя, а дата їх постанови - після анексії Криму.

Зокрема, рішення винесені одним суддею, ховаються забудовниками і не внесені до реєстру судових рішень. Документи на підставі цих рішень зареєстровані з різницею у 16 хвилин одним держреєстратором. Про це, як детально розповіли колеги з CRiME і журналіст-розслідувач Аліна Стрижак в своєму сюжеті для програми «Наші гроші» (ЗІК).

Зокрема, забудову на підставі рішення (919/299/14) Господарського суду міста Севастополя від 24 березня 2014 (на той момент місто і весь півострів був окупований Росією), структури «Укрбуд» ведуть в Києві на вулиці Крамського, 10. Раніше там був санаторій «Перемога», призначення землі - рекреаційне. Будувати житлові комплекси там заборонено.

Відзначимо, що прихильність «феміди» з окупованого Росією м.Севастополя до забудовника з «материкової» України може пояснюватися особливим ставленням сім'ї Януковичів до цього міста. Саме Севастополь за часів президентства В. Януковича був «штаб-квартирою» його компаній, керуючих нерухомістю Януковичів в Криму; саме там розташований улюблений яхт-клуб Олександра Януковича, ряд великих «сімейних» фірм, безліч об'єктів нерухомості і навіть могила Віктора Януковича-молодшого, який так само любив це місто.

Низка скандалів, відверте підроблення документів, «пірамідальний» принцип організації бізнесу, поганий «родовід» компанії і купа «недобудови» на тлі набраних зобов'язань (і грошових коштів інвестрів) вже сьогодні ріднять «Укрбуд» зі сумнозвісною «Еліта Центр».

Хто «доїть» «Укрбуд»?

Сьогодні в корпорацію входить величезний конгломерат приватних і державних, як «живих», так і «мертвих» юридичних осіб. При цьому приватні співзасновники «Укрбуд», в свою чергу, засновані офшорами, які, в свою чергу, так само ховаються за офшорами. В результаті структура власності корпорації настільки заплутана, що встановити справжніх її власників (господарів) сьогодні не представляється можливим.

Як повідомляло УНІАН ще в 2010 р, станом на 1 травня 2010 року в складі корпорації «Укрбуд» частка державних підприємств становить 16,2%, при цьому майже чверть з них знаходяться в стадії банкрутства та ліквідації, а будівельною діяльністю займаються 7,5% держпідприємств.

За офіційними даними Мін'юсту, розмір статутного капіталу корпорації становить ... 0 гривень.

Тому всі розповіді керівництва «Укрбуд» про те, що вона - компанія державна - блеф і обман. Покликані підвищити довіру потенційних інвесторів до цієї будівельної «піраміди»: мовляв, якщо компанія - державна, то завжди каже правду.

На більшості об'єктів корпорації «Укрбуд» державну форму власності має тільки ГПАО «Будівельна компанія «Укрбуд». Та й то, виступає ця компанія в якості генерального підрядника будівництва і ніяких юридичних зобов'язань перед інвесторами вона не несе.

Основні фірми, які виступають забудовниками, інвесторами, девелоперами - приватні. Так, ТОВ «Інвестиційна компанія «Укрбуд інвест» має кінцевих власників Кристу Панайоту (Кіпр), Джанкарло Еспеджо (Беліз), Хорс Кастільо (Беліз). Ці люди також зареєстровані в якості власників до сотні інших фірм. Інша компанія - ТОВ «Укрбуд девелопмент» має кінцевими власниками того ж Джанкарло Еспеджо і Хорхе Кастільо з Белізу ...

Насправді у вузьких колах давно не секрет - і факти підтверджують це, що прямим вигодонабувачем компанії є сім'я Януковичів; від сім'ї курирує компанію «захвоз президента» Андрій Кравець, оперативне управління активами, представницькі функції здійснює Максим Микитась.

Один з основних партнерів ПАТ «Укрбуд» - приватне ТОВ «Укрбуд Девелопмент». Майнові права на об'єкти будівництва (тобто побудовані квартири) оформляються саме на цю приватну компанію. У разі форс-мажору і падіння цієї будівельної «піраміди» інвесторам запитати буде не з кого і нічого: згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, засновником фірми є офшорний «Веріс Інвестмент ЛТД».

Про те, що «Укрбуд» сьогодні балансує на грані фолу, свідчить і судова статистика. Звертаємо увагу потенційних інвесторів на величезну кількість судових процесів, в яких бере участь як сама державна будівельна компанія «Укрбуд», так і її «сателіти». Ознайомитися з цим переліком можна за допомогою пошукової системи на сайті Єдиного держреєстру судових рішень.

Кількість скандалів, пов'язаних з корпорацією «Укрбуд», при новій владі мало перейти в якість кримінальних справ щодо її керівництва. Але цього не сталося.

«Укрбуд» розлучився з частиною активів на користь сторонніх осіб (тема окремої публікації), що, очевидно, і стало платою для досягнення «взаєморозуміння» з новою владною командою. А Максим Микитась був виведений з-під удару переміщенням в депутатський корпус Верховної Ради. В яку Микитась пройшов в липні цього року на довиборах до ВР по 206-му виборчому округу на Чернігівщині, як самовисуванець.

Сама виборча кампанія Максима Микитася також відрізнялася криміналом - «самовисуванець» активно підкуповував виборців, заваливши їх продуктовими наборами та іншими подібними піар-акціями. Але влада цього вперто «не помічала», що ще раз підтверджує тезу про що відбулася закулісної домовленості команди Порошенко з командою Януковича.

Цю домовленість підтверджує і подальший перебіг подій. Довибори проводилися 17 липня нинішнього року, а 8 серпня Кабмін звільнив М. Микитася з посади президента корпорації «Укрбуд» у зв'язку з переходом на роботу в парламент, і тільки після цього - 17 серпня - Центрвиборчком ім. Охендовського офіційно зареєстрував М. Микитася народним депутатом України. Хоча спочатку ЦВК повинен був затвердити Микитася депутатом, і тільки потім Кабмін міг позбавити його посади. Але «джентельмени» вірили один одному на слово ...

6 вересня у будівлі ВР Микитась присягав служити народу України. Під час присяги його освистали майбутні колеги з числа тих, хто боровся з режимом Януковича.

Микитась відбарабанював присягу депутата з «дерев'яним обличчям». Він знає, кому насправді служить.

«ДП« Укрбуд »- це авгієві стайні!» - Таких відео, знятих обуреними людьми, в Мережі буде все більше і більше.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%