Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українцям почнуть безкоштовно роздавати чуже майно

Четвер, 13 жовтня 2016 12:14

Митний конфіскат хочуть дарувати нужденним через систему сетах - уточнює UBR.

СЕТАМ (Система електронних торгів арештованим майном) Міністерства юстиції взялася популяризувати безкоштовну роздачу митного конфіскату нужденним: дитбудинкам, благодійним фондам, лікарням, школам та ін. Дармове майно почали роздавати ще в минулому році, але поки що бажаючих взяти щедрі дари не так багато - в Мін'юсті нарікають на погану інформованість громадськості. Але чиновники сподіваються на двократне збільшення заявок від стражденних вже протягом року.

Що роздають безкоштовно.

Щоб подати заявку на безкоштовний лот, необхідно подати оригінали документів (або завірені копії) організації та письмове обгрунтування того, чому саме вам необхідно виділити конфісковану митниками машину або, скажімо, будинок в селі.

Остаточне рішення кому саме виділяти майно, приймає комісія, що складається з фіскалів, митників, виконавчої служби та фінансової організації (органу місцевого самоврядування). СЕТАМ в цьому випадку виступає тільки майданчиком, на якій можна ознайомитись з безкоштовними лотами. Але безоплатно претендувати на майно можна тільки в разі, якщо лот не реалізували на електронних торгах тричі.

На майданчику будуть виставлятися і автомобілі, які не пройшли належним чином митне оформлення. А таких в Україні дуже багато, варто лише поглянути на зростання кількості компаній, що пропонують безліч «напівлегальних» схем за якими нібито можна їздити рік на іноземних номерах (насправді тільки 5-10 днів) і водіїв, які цьому вірять і колесять по нашим дорогах з «лівими» номерними знаками.

«Вже зараз фіскальні органи разом з поліцією патрулюють вулиці на предмет виявлення нерозмитнених автомобілів. Ті люди, які їздять із зарубіжними номерами - наші майбутні «клієнти». Такі автомобілі можуть бути конфісковані за рішенням суду і реалізуватися на нашому майданчику безкоштовно. Але тільки якщо це майно виставлялося тричі на торги і претендентів купити його за гроші не знайшлося», - розповів UBR.ua генеральний директор ДП «СЕТАМ»Віктор Вишньов.

Щоб конфіскат справді потрапив до нужденних, стежитимуть відповідні органи, представники яких входять до комісії. Адже вкрай дивно виглядає, наприклад, виділений для потреб АТУ Мерседес S-класу. Але поки що нецільового використання безкоштовно виділеного майна фіктивним фондам або організаціям, за словами Вишнева, виявлено не було. Та й найчастіше комісія віддає перевагу не приватним організаціям, причому державним.

Подарункові схеми.

На думку юристів, корупційна складова теоретично можлива, але на практиці складно реалізувати.

«Отримати безкоштовний лот, припустимо, на баланс підставний благодійної компанії можна, але продати його не вийде. А за розтрату і підробку документів може світити цілком реальний термін. Підкупити саму комісію, щоб саме вам дали бажаний лот, формально можна, проте в більшості випадків мова йде не про дуже цінне майно, тому немає сенсу ставити схему на потік», - зазначив у розмові з UBR.ua старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

Співавтор проекту і колишній керівник СЕТАМ Сергій Ключка згоден, що одним з основних потенційних ризиків є людський фактор - наскільки об'єктивно буде прийматися рішення про те, кому передавати безкоштовне майно.

«До того ж, важливими є питання працездатності та зберігання лотів: наприклад, багато автомобілів або електроніка вимагають особливих умов утримання. Так що, контроль людського фактора і перевірка працездатності майна перед передачею є важливою складовою цього процесу. Все-таки знайдеться чимало тих, хто реально потребує такої допомоги, а передавати, скажімо, в дитбудинок непрацюючі планшети, як вже бувало раніше, неприпустимо», - зазначив у розмові з UBR.ua Сергій Ключка.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%