Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна розпочала видобуток сланцевого газу методом фрекінгу

Четвер, 03 листопада 2016 10:36

Це зроблено для того, щоб послабити залежність країни від поставок російського газу - повідомляє ТАСС.

Українське підприємство «Укргазвидобування», що належить національній акціонерній компанії (НАК) «Нафтогаз України», почала в минулому місяці видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта (фрекінгу), щоб послабити залежність країни від поставок російського газу. Як заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в інтерв'ю агентству Bloomberg, роботи з буріння першої свердловини були проведені у співпраці з європейськими партнерами.

Коболєв не вказав, де саме була пробурена свердловина. Він зазначив, що Україна має намір зупинити багаторічне зниження видобутку газу і збільшити її з 20 до 27 млрд кубометрів на рік, щоб стати «самодостатньою». Незважаючи на те, що Україна не має досвіду буріння в сланцевих пластах, країна буде взаємодіяти із зарубіжними партнерами.

За даними Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США, Україна має в своєму розпорядженні 128 трлн кубічних метрів сланцевого газу і займає четверте місце за запасами сланцевого газу в Європі. Згідно зі статистикою британської BP, в 2015 році Україна здобула 17,4 млрд кубометрів газу, що стало найменшим показником країни більш ніж за 10 років. Агентство відзначає, що проблеми з видобутком газу зв'язані з відходом з країни американської нафтогазової корпорації Chevron Corp. і англо-голландської Royal Dutch Shell, що сталося на тлі ескалації конфлікту з Росією.

«Укргазвидобування» є найбільшим видобувачем природного газу на Україну, забезпечуючи понад 70 відсотків усього видобутку. До її складу входить Шебелинський газопереробний завод, підприємства з виробництва зріджених вуглеводневих газів, мережа з 18 АЗС в Харківській області. 100 відсотків акцій компанії належить підприємству «Нафтогаз України».

Видобуток газу за допомогою фрекінгу полягає в тому, що наповнена хімічними реактивами рідина закачується глибоко під землю під великим тиском для того, щоб розколоти пласт і вивільнити газ. Противники цього методу стверджують, що такі дії загрожують зараженням питної води, можуть викликати землетрусу і шум.

Рішення ЕК по газопроводу OPAL стало шоком.

Коболєв заявив, що «Нафтогаз України» був шокований рішенням Єврокомісії дозволити російському «Газпрому» використовувати до 90% потужності газопроводу OPAL в Німеччині. За його словами, рішення Єврокомісії «завдасть значної шкоди фінансовому становищу не тільки «Нафтогазу», а й всій Україні». Він також додав, що «Нафтогаз» розглядає можливість юридично оскаржити цю постанову.

НАК також готова обговорювати умови і терміни додаткової угоди з «Газпромом». При цьому, як стверджує Коболєв, незалежно від результату переговорів з російською компанією, «Нафтогаз» має достатні запаси газу, щоб задовольнити внутрішній попит під час майбутнього опалювального сезону - 14,5 млрд кубометрів. «Це комфортний рівень, який надає нам впевненість в тому, що ми завжди зможемо знайти джерело задоволення попиту протягом цієї зими, незалежно від підсумків переговорів з різними сторонами», - уточнив він.

Раніше Коболєв заявляв, що Київ може втратити до $ 425 млн транзитної виручки на рік через рішення Єврокомісії щодо розширення можливостей «Газпрому» користуватися потужностями газопроводу OPAL. Згідно з його даними, отримання «Газпромом» доступу до додаткових 40% потужностей OPAL призведе до транзитних втрат для України в 13,5-14,5 млрд куб. м в рік, а транзитні доходи країни скоротяться на $ 395-425 млн.

28 жовтня Єврокомісія прийняла рішення про те, що «Газпром» зможе використовувати до 90% потужності OPAL, тоді як раніше російська компанія мала право на завантаження лише 50%, і була зобов'язана виставляти інші на аукціон для незалежних компаній.

Газопровід OPAL знаходиться в Німеччині і об'єднує російський «Північний потік» з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Його будівництво було завершено в 2011 році. Потужність трубопроводу - 36 млрд кубометрів газу в рік. Газ по OPAL надходить до Німеччини до кордону з Чехією.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%