Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк України не отримував документів про продаж «дочок» російських банків

П'ятниця, 24 березня 2017 11:45

Національний банк України знає про переговори з продажу банків з державним російським капіталом, але поки не отримував офіційних документів про правочини, повідомили RNS в прес-службі регулятора.

«Переговори про продаж зазначених банків тривають, Національний банк України про це знає. Офіційних документів на придбання по одному з цих банків Національний банк поки не отримував», - повідомив представник НБУ.

При цьому про ліквідацію банків мови поки не йде, як оптимальний спосіб виходу таких банків з ринку НБУ називає продаж. «Національний банк вважає, що Україна повинна забезпечити можливість цивілізованого виходу українських банків з державним російським капіталом з ринку України - шляхом їх продажу», - пояснили в Нацбанку України.

Напередодні заступник голови НБУ Катерина Рожкова повідомила в ході прес-конференції, що регулятор звернувся із заявою до правоохоронних органів з метою забезпечити нормальну роботу «дочок» російських банків в Україні і захистити законні права громадян.

«Національному банку України відомо про блокування відділень і банкоматів деяких банків з державним російським капіталом. Тому Національний банк звернувся у правоохоронні органи з заявою про необхідність відновлення роботи офісів і відділень банків і забезпечення безпеки громадян через блокування деяких відділень банків російського походження. Адже прояви вандалізму по відношенню до банківських установ дискредитують в очах клієнтів всю банківську систему країни, підривають до неї довіру, оскільки громадяни не можуть скористатися своїми заощадженнями в банках», - розповіли в НБУ.

Як повідомив «Комерсант» з посиланням на власні джерела, потенційні покупці українських «дочок» Сбербанку і ВТБ сподіваються придбати їхні активи якомога дешевше на тлі загострення ситуації навколо російських банків в країні. За даними газети, пропозиція про покупку «ВТБ Україна» знизилася до $ 50 млн, а операція з продажу українських активів Сбербанку зірвалася в останній момент.

Сбербанк розпочав обслуговування клієнтів з паспортами Донецької і Луганської народних республік з 7 березня 2017 року, що викликало бурхливу реакцію з боку української влади. Нацбанк України пригрозив санкціями, якщо інформація підтвердиться. 15 березня НБУ озвучив варіант обмежень для банків з державним російським капіталом, 16 березня президент України Петро Порошенко схвалив санкції.

Обмеження стосуються міжбанківських кредитів на користь материнських банків в Росії. В результаті банки почали вести переговори про продаж бізнесу на території України. Під санкції Порошенко потрапили такі банки: Сбербанк і VS Bank (входять до Сбербанку України), Промінвестбанк, ВТБ-банк і БМ-банк (входять до групи ВТБ). Санкції були введені строком на один рік. Обмеження вступили в силу 23 березня.

На цьому тлі ЦБ РФ виступив з ініціативою надати російським банкам розстрочку на три роки при формуванні резервів за всіма втратами, пов'язаних з діяльністю їх українських дочірніх банків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%