Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сбербанк Росії оголосив про продаж своєї української «дочки»

Вівторок, 28 березня 2017 11:15

Сбербанк Росії оголосив про продаж українського дочірнього банку ПАТ «Сбербанк», повідомляє Бі-бі-сі.

Згідно із заявою на сайті Сбербанку, покупцем став консорціум інвесторів, до якого увійшли латвійський «Норвік Банк» і білоруська приватна компанія.

Згідно із заявою «Норвік Банку», мажоритарним акціонером консорціуму став громадянин Великобританії Саїд Гуцерієв і білоруська компанія, яка йому належить.

Саїд Гуцерієв - син мільярдера Михайла Гуцерієва, що володіє групою «Бін» і «Русснефть». У 2016 році сім'я Гуцерієвих зайняла перший рядок рейтингу «Найбагатші сімейні клани Росії» журналу Forbes. Журнал оцінив стан сім'ї в 9,8 млрд доларів.

З інвесторами Сбербанк в понеділок підписав юридично зобов'язуючий договір про продаж ПАТ «Сбербанк».

Сбербанк очікує, що угода буде закрита в першому півріччі 2017 року, після того, як її схвалять фінансові та антимонопольні регулятори «відповідних юрисдикцій, включаючи Латвію та Україну».

В Сбербанку підкреслили, що український банк має необхідну кількість коштів для виконання зобов'язань перед приватними і корпоративними клієнтами.

«Сподіваємося, що рішення про продаж нашого дочірнього банку сприятиме розблокуванню його офісів і відновлення нормальної роботи, що дозволить клієнтам банку продовжити безперешкодно користуватися послугами одного з найстабільніших і ефективних банків в Україні і створить основу для його подальшого розвитку», - йдеться в повідомленні банку.

У заяві «Норвік Банку» говориться, що латвійський банк запланував «ряд заходів щодо скорочення присутності на російському ринку».

«Це дозволить підняти ефективність інвестицій і ліквідувати ряд політичних ризиків, пов'язаних з географією роботи банку», - йдеться в повідомленні.

У повідомленні «Норвік Банку» також наводяться і слова Гуцерієва, який говорить про реалізацію «передових проектів» українського «Сбербанку» на території України і в сусідніх європейських країнах.

«Придбаний банк має прекрасну інфраструктуру: в його платформу попереднім власником - Сбербанком РФ - були вкладені сотні мільйонів доларів. Це солідна підстава для розвитку і якісного зростання проекту», - наводить «Норвік Банку» слова Гуцерієва.

16 березня Україна ввела санкції проти п'яти дочірніх структур російських банків: «Промінвестбанку», ВТБ Банку, «БМ Банку» (група ВТБ), Сбербанку і VS Bank (належить Сбербанку). Цим банкам заборонили виводити капітал за межі України.

«Застосування таких санкцій означає заборону здійснення будь-яких фінансових операцій на користь материнських банків: це надання міжбанківських кредитів, депозитів, субординованих боргів, покупки цінних паперів, розміщення коштів на коррахунках та інших подібних операцій», - пояснив заступник голови Національного банку України Яків Смолій.

Перед тим, як були введені санкції, в Києві було скоєно кілька нападів на російські банки. Активісти, які виступають за блокаду непідконтрольного Києву Донбасу, закидали камінням офіс «Альфа-банку» і один з офісів Сбербанку.

Відповідно до консолідованої звітності Сбербанку за 2016 рік, організація оцінювала можливу шкоду від втрати українських дочірніх структур в 0,1% від усіх своїх активів. У грудні 2015 року банк оцінював потенційні втрати в 0,4% своїх активів. У звітності банку говориться, що його керівництво уважно стежить за розвитком ситуації в Україні.

Відповідно до звітності самого українського філіалу Сбербанку, в останні роки він зазнавав збитків на тлі кризи в Україні і девальвації гривні.

Згідно із заявою «Норвік Банку», активи української «дочки» Сбербанку складають 2,2 млрд доларів, це шостий за величиною банк країни зі 150 відділеннями.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%