Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бжезинський: Майбутнє України залежить від Росії

Четвер, 30 березня 2017 12:45

Анексія Криму історично не виправдана і Москва повинна шукати шляхи вирішення «кримського питання», також вважає експерт.

Американський політолог Збігнєв Бжезинський вважає, що майбутнє України буде залежати від того, які кроки в бік «своєї європейської ідентичності» зробить Росія. Про це він сказав в інтерв'ю Газеті.Ru, пише Корреспондент.net.

За словами Бжезинського, Україна є легітимною державою, яка перебуває в процесі трансформації в національну державу.

«Це означає, що Україна повинна існувати в розумних відносинах з Росією, яка ще, звичайно, буде протягом деякого часу зберігати марну надію на реінтеграцію і підпорядкування Києва Москві», - говорить експерт.

Майбутнє України.

Він підкреслив, що майбутнє України буде залежати і від того, які кроки в бік своєї європейської ідентичності зробить Росія.

«Росія, яка орієнтується на співпрацю з Європою, націлена на співпрацю з Китаєм, а також покращує свої відносини із США, може стати країною, яка за допомогою компромісу вирішить українське питання», - сказав Бжезінський.

Анексія - історично не виправдана.

Впливовий експерт відзначає, що анексія Криму «історично не виправдана» і буде постійним джерелом напруженості.

«Але, я сподіваюся, росіяни зрозуміють, що не в їхніх інтересах діяти в імперіалістичній манері. Особливо якщо врахувати, що сама Росія не є імперіалістичною, домінуючою державою», - говорить він.

Як вирішити кримське питання.

Бжезинський вважає, що «рішення проблеми Криму», можливо тільки спільними рішеннями, зазначивши, що «зараз це виглядає як очевидне нав'язування своєї волі із застосуванням сили».

«Довгострокові відносини між Україною і Росією неможливі, поки ця проблема не буде вирішена до взаємної згоди. Немає ніяких причин, за якими російським лідерам не слід шукати формулу вирішення кримської проблеми», - вважає експерт.

Частиною цієї формули могло б стати визнання багатонаціональної та історичної ролі Криму.

«Це забезпечить осмислений і задовольняючий всі сторони компроміс - як для Росії, так і для України. Крім того, він буде враховувати і роль кримськотатарського населення», - підкреслив Бжезинський.

Україні не місце в НАТО.

Бжезинський, признається в «симпатіях до України з дитинства», неодноразово говорив, що членство в НАТО їй нічого доброго не дасть і необхідність вступу нашої країни до альянсу немає.

У грудні 2014 року заявив, що вступ України в альянс тільки загострить існуючий конфлікт з Росією.

«Обмежений конфлікт може бути більш вигідним для Росії, ніж для нас, тому що може привести до повного руйнування української економіки і демократичної системи», - зазначив Бжезинський.

У березні 2015 року він говорив, що необхідно запевнити Росію в тому, що Україна не приєднається до НАТО. Експерт упевнений, що вступ України в НАТО і ЄС було б «ударом в обличчя Росії».

«Справа не в тому, щоб заспокоїти Росію, а в тому, щоб не нагнітати конфлікт без необхідності», - підкреслив Бжезинський.

При цьому Бжезинський виступає за поставки оборонної зброї Україні.

Збігнєв Бжезинський був радником президента США з нацбезпеки при Джиммі Картера. Довгий час був одним з провідних ідеологів зовнішньої політики США.

Преса його описує як «одного з найвідоміших і найвпливовіших ветеранів зовнішньої політики Вашингтона».

Його найвідомішою роботою стала книга «Велика шахівниця: верховенство Америки і її геостратегічні імперативи», в якій він, зокрема, передбачив розкол між Україною і Росією.

В даний час є співробітником Центру стратегічних і міжнародних досліджень при Університеті Джонса Хопкінса і професором в Школі передових міжнародних досліджень при тому ж університеті.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%