Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Хто ви, містер Кент?

Вівторок, 25 квітня 2017 13:34

Що відомо про заступника глави дипмісії США в Україні Джордже Кенті, якого називають куратором антікорруціонних органів в Україні.

Джордж Кент добре знає реалії української політики.

Після серії резонансних затримань детективами НАБУ українських політиків топ-ешелону - Романа Насирова та Миколи Мартиненка, в українському політикумі у відкриту заговорили про те, що активність Антикорупційного бюро напряму скеровується та контролюється американцями.

Як уже писала «Страна», в «Народному фронті» називають навіть конкретну особу, яка від імені уряду США опікується НАБУ - заступник голови американської дипломатичної місії Джордж Кент. Що це за особа і наскільки дійсно вона впливова - розбиралася «Страна».

Хто такий Кент

"Сьогодні ми подолали систему", - відпущений на поруки екс-депутат Микола Мартиненко не стримуючи емоцій, впевненим кроком йшов по двору Солом'янського райсуду Києва. Кілька хвилин до того слідчий суддя Олександр Бобровник відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в змісті Миколи Мартиненка під вартою і віддав його на поруки групі міністрів і депутатів.

Поручителі по справі Мартиненко попередні дві доби переконували суд, що НАБУ веде політичну боротьбу проти колишнього депутата. А в розмові з «Страною» офф-рекордс додали, що НАБУ в його так званої антикорупційної боротьбі керується Американським посольством.

"Група осіб, яка контролює діяльність НАБУ, використовує його як політичний інструмент для боротьби з конкурентами і провокування дострокових парламентських і президентських виборів", - заявив Мартиненко. А трохи пізніше уточнив, що має на увазі якусь "грузинську мафію", яка, за його твердженням, фабрикує кримінальні справи в Бюро (ймовірно мається на увазі заступник голови НАБУ Гізо Углава, близький до Михайла Саакашвілі і до екс-заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе) .

Проте, один з депутатів від фракції НФ, близький до керівництва партії, назвав "Стране" аж ніяк не грузинське ім'я головного "контролера" НАБУ. За його словами, безпосереднім куратором Бюро є згаданий вище Джордж Кент.

Пан Кент вже працював в Києві раніше, з 2004 по 2007 роки, тоді він був на посаді заступника керівника політичного відділу посольства. У 2014-15 роках Джордж координував боротьбу з корупцією в європейському бюро Держдепартаменту, очолюючи розробку і просування інформаційної кампанії по боротьбі з корупцією по всій Європі і Євразії (тобто створення антикорупційних органів в Україні було його профільною діяльністю). А потім знову повернувся до Києва вже на більш високу посаду.

На дипломатичну службу Кент прийшов в 1992 році, працював у диппредставництвах Штатів в Польщі, Таїланді і Узбекистані. Батько трьох дітей, вільно говорить на 7-ми мовах - окрім англійської, а ще російський (Джордж Кент отримав ступінь бакалавра з російської історії та літератури Гарвардського університету) український, тайський, польський, німецький та італійський. Він є також почесним членом фан-клубу Red Sox Nation бостонської бейсбольної команди.

Сторінка Джорджа Кента в Facebook рясніє фотографіями українських звичаїв, традицій і української кухні. Він ділиться з друзями фотографіями старовинних українських рушників, якими прикрашені його апартаменти в Києві, показує свій гардероб з української та кримськотатарської символікою.

7zzz

Фото: facebook.com

Позує Джорджу для його сторінки в соціальній мережі і його дружина Велід, з якої в 2016-му вони відсвяткували 20-річчя весілля. Велід Володимирівна Кітаіна народилася в Узбекистані, але має кримсько-татарське коріння - її дідусі і бабусі були депортовані з Криму до Середньої Азії в 1944 році.

7zzzz

Фото: Facebook.com

До Різдва в минулому році дружина американського дипломата спекла з різдвяного імбирного печива Київський Михайлівський Золотоверхий собор.

7zzzzz

Фото: Facebook.com

Це кондитерське твір з "зеленими чоловічками" викликала фурор.

7zzzzzz

Фото: Facebook.com

Сам же Джордж Кент - частий гість на публічних заходах в Києві, тільки за останній час він брав участь у відкритті продуктового супермаркету в Києві, в науковому симпозіумі з проблеми охорони здоров'я і в показі американських документальних фільмів.

Народний депутат Сергій Лещенко на своїй сторінці в Facebook одного разу викладав фото з Джорджем Кентом (коли той ще працював в Держдепі), кажучи, що він - добрий друг України.

7zzzzzzz

Фото: Facebook.com

Діпломат- "гравець"

Співрозмовник "Страни" в дипломатичних колах підозрює, що Джордж Кент є резидентом, тобто уповноваженим розвідки однієї держави в іншому. Він запевняє, що Кент в перший період роботи в Києві на посаді заступника керівника політичного відділу дипмісії, "сприяв" Помаранчевої революції.

"Кент дійсно курирує НАБУ. І він приводив Сторча (претендент по посаду незалежного аудитора НАБУ американець Роберт Сторч - прим.ред.), як то кажуть, за руку на офіційні і неофіційні заходи", - говорить джерело.

На тему Сторча представник громадської організації по боротьбі з корупцією, який особисто знає Кента, розповів "Страні" кумедний випадок.

"На одне з відкритих засідань антикорупційного комітету Ради, присвячене відбору кандидатів на посаду незалежного аудитора НАБУ, прийшли Сторч і Кент. Розповідаючи про процедуру і кандидатурах, Єгор Соболєв (керівник комітету - прим.ред.) зізнався, що коли спочатку ніхто не подав документи , він подзвонив в американське посольство, мовляв, порекомендуйте стоїть людини. Читай Сторча. А після засідання Кент йому ввічливо, але твердо сказав: дипмісія нікого не запрошувала і Сторч - приватна особа. Наскільки я зрозумів, Єгор тут дав маху ", - посміхається ся співрозмовник.

Дипломат, який особисто знає Кента, характеризує його як "гравця". Пояснюючи, він говорить: "Це людина, яка все розуміє в українській політиці і кому дати поради, а кому - вказівки.  Тим, кому радить, зовсім не грубиянить, мовляв, а не подумаєте ви ... У той же час він товариська людина , хороший сім'янин ", - розповідає дипломат.

За його словами, посада заступника голови місії достатня статусна, щоб до його рекомендацій прислухалися провідні українські політики. "Йованович ж не може ввечері приїхати до Яценюка в" Карнегі "(Бізнес - центр на Кловському узвозі, де знаходиться офіс партії Арсенія Яценюка" Народний фронт "- прим.ред.). А Кент це зробить. І його будуть слухати", - говорить співрозмовник "Страни".

"Прив'язувати США - за гранню здорового глузду"

Однак, в середивищі антикорупціонерів вважають вплив американського посольства і його представника Джорджа Кента на український політикум перебільшеним.

"Якщо" Народний фронт "має на увазі справу Мартиненко, то судові справи проти нього, за нашими даними, тривають в трьох європейське країнах. Прив'язка сюди США перебуває за межею здорового глузду", - повідомив "Страні" Віталій Шабунін, керівник "Центру протидії корупції".

Тихий американець

Як уже писала "Страна", в "Народному фронті" депутати міркують, що Джордж Кент, нібито діє на свій страх і ризик, а не за вказівкою начальства з Вашингтону. І затримання Мартиненко - це його ініціатива, а не цілісна стратегія дій американців. Тобто, за цією версією, Кент - гравець. Начебто героя знаменитого роману Грема Гріна "Тихий американець".

Втім, один з українських дипломатів, знайомий з роботою американського посольства і Держдепу, каже, що це помилка. "Природно, Джордж Кент, як людина, яка добре знає українські реалії, може мати свободу дій з якихось тактичних питаннях. Але стратегія з антикорупційної активності затверджена в США і реалізується незалежно від особистості конкретного виконавця. Її суть, якщо коротко, в відсторонення від влади і від фінансових потоків політиків, тісно пов'язаних з українським бізнесом, що, на думку Заходу, має зменшити рівень корупції та, в перспективі, відкрити шлях до заходу в Україну великих транснаціональних корпорацій, як це вже відбулося в країнах Східної Європи ".

"В україно-американських відносинах поки було" лихоліття ". Питання України - не першочергове в Держдепі, тому будь-який чиновник в посольстві міг за особистою ініціативою взяти деякі важливі питання на себе. Але стратегія, в будь-якому випадку, вже давно визначена у Вашингтоні. У її межах і діють американські чиновники. Можливо, при новій адміністрації стратегія зміниться, але поки цього не сталося ", - говорить політолог Руслан Бортник.

"Страна" написала запити по темі даної статті в американське посольство в Києві і особисто Джорджу Кенту в Facebook і готова опублікувати їх, як тільки отримаємо відповідь.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%