Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Клімкін і Лавров у Трампа. На чиєму боці успіх?

Четвер, 11 травня 2017 13:15

Американська сторона пообіцяла Україні «непохитну підтримку», але з російським міністром також знайшла спільну мову.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся з американським президентом Дональдом Трампом і віце-президентом Майком пенсії в Білому домі.

Клімкіна прийняли в Овальному кабінеті незабаром після візиту його російського колеги Сергія Лаврова, у якого з Трампом була розмова «про конкретні речі».

Пенс пообіцяв «непохитну підтримку» України з боку США, але і Трамп з Лавровим залишилися задоволені зустріччю.

Климкин и Лавров у Трампа. На чьей стороне успех?

Примітно, що візит російського міністра в США припав на час, коли американський лідер звільнив главу ФБР, яке розслідувало його зв'язки з Кремлем.

Корреспондент.net розбирався, про що говорили в Білому домі.

Зустріч з Лавровим.

Російського міністра закордонних справ прийняли в Білому домі 10 травня. Перш ніж зустрітися з Трампом він спілкувався з держсекретарем США Рексом Тіллерсона, який в квітні прилітав до Москви.

Візит Лаврова проходить після телефонної бесіди між Трампом і Путіним, що відбулася минулого тижня, в ході якої лідери двох країн обговорили новий російський план по деескалації громадянської війни в Сирії шляхом припинення вогню в регіоні.

Минулого тижня в інтерв'ю одному з російських телеканалів Лавров заявив, що оскільки покладаються великі очікування на те, що зустріч Трампа і Путіна дозволить «досягнути конкретних результатів ... її потрібно добре підготувати. І ми зараз цим займаємося».

На переговори 10 травня, які тривали 40 хвилин, американську пресу не запрошували. За підсумками російський міністр заявив, що Росія і США можуть вести «вільний від ідеологізованості» діалог, а також підтвердив, що Путін і Трамп зустрінуться в липні.

Трамп заявив, що провів «дуже добру» зустріч з Лавровим.

«Президент Трамп наголосив на необхідності працювати разом, щоб покласти край конфлікту в Сирії, зокрема звернувши увагу на необхідність стримувати режим Асада та Іран», - йдеться в повідомленні Адміністрації президента США.

Білий дім відзначає, що Трамп також торкнувся і теми України. Він зазначив, що адміністрація США залишається залученою в рішення конфлікту в Україні, і вказав на необхідність повного виконання Росією мінських угод.

На прес-конференції за підсумками зустрічі Лавров зазначив, що головною темою переговорів стали плани по створенню зон безпеки в Сирії, де під захистом військових зможуть сховатися мирні жителі.

Приїзд Лаврова в США збігся з рішенням Трампа відправити у відставку главу ФБР Джеймса Комі. Ця тема цікавила присутніх журналістів, оскільки саме глава ФБР вів розслідування зв'язків представників команди Трампа з Росією.

Представники ЗМІ кілька разів задавали Лаврову питання, чи обговорювали політики втручання Росії в американські вибори.

«Ми з президентом Трампом говорили про конкретні речі. Цієї вакханалії ми не торкалися», - сказав російський дипломат.

Зустріч з Клімкіним.

Вже 11 травня в Білому домі прийняли українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Речник МЗС України Мар'яна Беца назвала прийом Клімкіна «величезним успіхом української дипломатії».

Віце-президент США після зустрічі написав в Twitter про підтримку України.

«Сьогодні я зустрівся з міністром Клімкіним і підкреслив непохитну підтримку з боку США суверенітету і територіальної цілісності України».

Пенс додав, що мінські домовленості «залишаються найбільш реальним способом просування до миру».

Після розмови з Пенсом Клімкін зустрівся з Трампом, з яким спілкувався на тему нових можливостей американської підтримки Україні. Нагадаємо, українська влада раніше закликала Вашингтон робити активніші кроки по зміцненню суверенітету України.

Як розповіли в МЗС України, Київ отримав чіткі запевнення в підтримці американською стороною суверенітету і територіальної цілісності України. Також обговорювалася ситуація на Донбасі і виконання мінських домовленостей.

У свою чергу посол України в США Валерій Чалий розцінює зустріч з Трампом і Пенсом, як сигнал підтримки українського народу.

«Неабиякий день серед буднів дипломата. Зустріч у Білому домі з президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майклом Пенсом під час візиту міністра закордонних справ України Павла Клімкіна - це чіткий сигнал підтримки народу України та української діаспори Америки», - написав Чалий в Facebook.

Реакція американської преси.

Але візит Лаврова в Білий дім - перший з 2013 року - є ознакою того, що Трамп і президент Росії Володимир Путін, які минулого тижня провели телефонну бесіду, мають намір налагоджувати більш міцні відносини, незважаючи на серйозні стримуючі фактори політичного характеру.

«Символізм, схоже, насправді значний», - сказав Самуель Чарап, колишній чиновник Держдепу, який працює тепер в американському стратегічному дослідному центрі Rand.

При президенті Бараку Обамі після анексії Росією Криму в березні 2014 року Лаврова в Вашингтон не запрошували.

«Принаймні, на дипломатичному рівні існує якась стабільність, якій у відносинах з Росією адміністрація Обами намагалася перешкоджати», - додав Чарап.

Олександр Вершбоу, який при президентовіі Джорджу Буші працював послом в Росії, а при президентовіі Бараку Обамі займав високий пост в НАТО, займаючись російськими справами, вважає, що візит ознаменував повернення РФ з ізоляції.

«Сам факт зустрічі Лаврова і зроблені на ній фотографії - це важлива демонстрація, що показує світу і російському народу, що Росія повернулася, що ізоляція зазнала невдачі, незалежно від того, про що вони домовилися і чи домовилися взагалі», - сказав експерт.

Дивна зустріч.

Газета зазначає, що фотографії та інформація із зустрічі Лаврова і Трампа дісталися тільки російському Держагентству ТАСС.

Цікавий вибір для зустрічі, що відбулася менш ніж через день після того, як Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі, зазначає газета.

«Після прес-конференції Трамп зустрівся з Лавровим лицем до лиця. МЗС РФ поспішив скористатися моментом, розмістивши в Twitter один з перших знімків, як два політики тиснуть руки. Також був присутній Кисляк, російський посол в Сполучених Штатах, і це дивує, оскільки Кисляк - ключова фігура в розслідуванні зв'язків адміністрації Трампа з Росією», - підкреслює видання.

Газета також звертає увагу, що в середу вранці Трамп вітав у Білому домі Генрі Кіссінджера, радника з національної безпеки і держсекретаря при Річарду Ніксону.

Він допоміг не тільки вибудувати більш відкриті відносини США і Китаю, але і скинути президента Чилі Сальвадора Альєнде, а також підштовхнув США таємно бомбити Камбоджу, йдеться в статті.

«Діючі президенти США зазвичай не спілкуються з іноземцями, причетними до великих скандалів в адміністрації. Вони також схильні уникати фотосесій з представниками країн, звинувачених у втручанні в американські вибори. Крім того, краще б не приймали когось, хто так тісно асоціюється з Ніксоном, в день, коли рішення звільнити чинного главу ФБР зіставляється з одним з найгірших проступків того зганьбив президента».

Не потрібно було зустрічатися з Лавровим.

Але Трампу не треба було «піддаватися на спокусу» зустрітися з Лаврова без всеосяжної політики і стратегії щодо Росії, оскільки це, за даними видання, вельми небезпечно.

FP радять Трампу подумати над недавніми діями Росії.

У США зустріч Трампа з Лавровим «тільки підсилить прискіпливу увагу Конгресу до курсу адміністрації щодо Росії, збільшить в обох партіях популярність ідеї, що «розслідування дій Росії» слід передати під контроль незалежного прокурора, а також активізує заклики накласти на Росію додаткові санкції», кажуть експерти Atlantic Council.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%