Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

УЗ вже три місяці ігнорує проблему розподілу піввагонів, – експерти

Середа, 06 грудня 2017 19:54

Тимчасовий менеджмент ПАТ «Укрзалізниця» вже третій місяць поспіль ігнорує доручення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана розібратися в системі розподілу вантажних вагонів і ліквідувати корупційну складову в цьому процесі.

Про це заявив президент Об’єднання підприємств «Укрметалургпром» Олександр Каленков, слова якого наводяться на веб-сайті асоціації, передає «24 канал».

«Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ще в серпні поставив керівництву УЗ завдання розібратися в системі розподілу вантажних вагонів і ліквідувати корупційну складову в цьому процесі. Однак УЗ вперто ігнорує не тільки вимоги промисловців, а й протягом трьох місяців не виконує розпорядження глави уряду», – сказав він.

За словами О.Каленкова, тимчасовий менеджмент на чолі з в.о. голови правління Євгеном Кравцовим не зацікавлений змінювати роками вибудовувані «схеми».

«Вони для себе вирішили, що мантра «лібералізація» (за якою стоїть намір підняти тарифи на послуги перевезень в піввагонах, де УЗ займає монопольну позицію) дозволить відвести увагу бізнесу та влади від зловживань в сфері розподілу вагонів. Ми не зупинимося і будемо і далі звертати увагу на цю гостру проблему, оскільки «Укрзалізниця» за гроші всіх вантажовідправників купує нові вагони, а користуватися ними на думку тимчасового менеджменту УЗ мають право лише обрані», – зазначив глава «Укрметаллургпрому».

Зокрема, незважаючи на те, що в листопаді середній показник забезпечення підприємств ГМК піввагонами ЦТЛ склав 29%, цілий ряд ключових підприємств галузі як і раніше забезпечені держпарком піввагонів УЗ на рівні, який не перевищує навіть 10% («Запоріжсталь» – 4%, «Новотроїцьке рудоуправління» – 6%, «Укрмеханобр» – 9%), а забезпечення ще кількох комбінатів ледь дотягли до 15%.

«Як ви вважаєте, чи можуть ці підприємства в таких умовах можуть функціонувати стабільно? Я впевнений, що ні! УЗ просто не залишає їм шансів своєчасно виконувати замовлення по відвантаженню продукції і гідно конкурувати на ринку», – підкреслив О.Каленков.

Він також додав, що, з огляду на масштаб діяльності УЗ, на яку припадає до 40% ринку піввагонів України, така практика вкрай негативно впливає на діяльність окремих підприємств і цілих галузей, що в т.ч. стримує економічне зростання в Україні.

«Вирішити проблему зловживань в питанні розподілу парку піввагонів УЗ, яка займає монопольне/домінуюче становище на ринку піввагонів України, може тільки рівномірний розподіл вагонів серед вантажовідправників на рівні ринкової частки ЦТЛ (не менше 35%). І ми будемо методично і послідовно домагатися встановлення справедливого підходу до забезпечення вантажовідправників України. І в черговий раз закликаємо Євгена Кравцова приділити увагу вирішенню даної проблеми, ніж довести свою готовність проводити необхідні зміни в УЗ в інтересах всіх учасників ринку», – констатував Каленков.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%