Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерти назвали одну з найголовніших проблем України

Середа, 06 грудня 2017 22:17

На думку міжнародних і вітчизняних експертів, які брали участь у дослідженні пенсійної реформи, однією з головних проблем в Україні є дефіцит Пенсійного фонду.

Про це заявила провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Піщуліна в ході круглого столу в Укрінформі, де представила дослідження, проведене експертами Центру Разумкова, інформує Finance.ua.

«Якщо говорити про стабільність, за критеріями фінансової стабільності пенсійна система України навряд чи може бути названа такою. Незважаючи на те, що витрати на фінансування пенсій становлять одну з найбільших статей на соціальний захист – це близько 65%, проте, рівень пенсій наших громадян є одним з найнижчих в Європі. На думку і вітчизняних, і міжнародних експертів однією з головних проблем в Україні, на яку звертають увагу, є дефіцит Пенсійного фонду», – повідомила Піщуліна.

Вона наголосила, що за останні роки дефіцит ПФУ постійно зростає.

«Напевно, не випадково ми використали саме порівняльний аналіз, і цей аналіз нам показав, що проблема характерна не лише для України. І якщо порівнювати у відсотковому співвідношенні, у відносному розмірі витрати на пенсійне забезпечення в країнах Європейського Союзу, в країнах Організації економічного співробітництва і Європи, то їх можна порівняти з нашими», – сказала експерт.

За її словами, проблема «якоюсь мірою породжена штучно, коли минулого року був знижений єдиний соціальний внесок».

«Це ні для кого не відкриття, і до цього кроку, який був зроблений урядом, ставлення неоднозначне. Ми дуже добре пам’ятаємо, як лобіювали представники дрібного, середнього і великого бізнесу таку ініціативу, і з точки зору бізнесу напевно цей крок був прийнятним. З точки зору широкої експертної громадськості як вітчизняних, так і міжнародних експертів, цей крок м’яко кажучи був непродуманий, волюнтаристський, і в результаті призвів до дефіциту бюджету пенсійної системи», – вважає Піщуліна.

Дослідження «Фінансові, соціальні та правові аспекти пенсійної реформи в Україні. Світовий досвід і українські реалії» проводилося Центром Разумкова влітку 2017 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%