Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Україна показала найкращу динаміку росту в рейтингу DoingBusiness

Четвер, 07 листопада 2013 10:42

Реформи у будівництві підняли країну на 145 пунктів

Позитивні зміни у будівельній галузі допомогли підняти Україну на 145 пунктів (до 41 місця) за критерієм отримання дозволів на будівництво в рейтингу DoingBusiness-2014. У підсумку Україна посіла 112 місце зі 189 країн, що на 25 пунктів вище, ніж у минулому році. 67% досягнутого результату стало можливим завдяки спрощенню отримання дозволів на будівництво. Про це на прес-конференції в середу повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, передає прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

«Реформи у законодавстві зробили Україну №1 в світі за динамікою росту в рейтингу DoingBusiness. Вклад будівельної галузі в укріпленні позицій України в рейтингу неможливо переоцінити. За даними Конфедерації будівельників України, прийнятий Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» скоротив час проходження процедур з 375 до 73 днів, а кількість процедур – з 20 до 10. Цей документ ввів і інші позитивні зміни, які сприяють розвитку будівельної діяльності», - сказав Лев Парцхаладзе.

У прес-конференції також взяли участь заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Дмитро Ісаєнко, радник Міністра Анатолій Беркута та керівник проекту «Інвестиційний клімат» Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк.

За словами Дмитра Ісаєнка, після прийняття закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (2011 рік), Міністерство три роки проводило роботу щодо імплементації його норм на місцях. Як результат, вже в 2012 році практично в 2,5 рази зросла кількість виданих дозволів на будівництво. Для порівняння, у 2008 році таких було близько 40 тис., в 2009 році – 39 тис., в 2011 році – 48 тис., а в 2012 році - 110 тис.

«Спрощення дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві дало поштовх для залучення інвестицій, головним чином у житлове будівництво. Його спрощення торкнулися найбільше. До прикладу, ми ввели норму, за якою людина, яка вирішила спорудити власний дім площею до 300 метрів квадратних, просто повідомляє про початок будівництва. Для цього їй не потрібні жодні дозволи і декларації. Так само потім вона повідомляє про введення будинку в експлуатацію. Це світова практика, яку нам вдалося впровадити в Україні. У результаті, за підсумками 9 місяців цього року в житловому будівництві виконання будівельно-монтажних робіт склало «плюс» 7,2%, не дивлячись на кризу», - сказав Дмитро Ісаєнко.

У свою чергу радник Міністра Анатолій Беркута наголосив, що важливим сьогодні є не тільки утримати високі позиції в рейтингу Світового банку, а й піднятися вище. Для цього, за його словами, необхідно завершити стовідсотково імплементацію норм закону на місцях.

«Для цього нам у державі потрібні консолідовані зусилля. І сьогодні вони є. Ми знаходимо спільну мову з Координаційним центром, який при Адміністрації Президента України  координує реалізацію Національного плану дій. А цей документ, як ви знаєте, і вимагає від виконавчої влади максимально спростити ведення бізнесу в країні, у тому числі і в будівельній галузі. І, як на мене, протягом останнього року команда фахівців під керівництвом профільного Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, Міністра Геннадія Темника зробила все для того, щоб те, що закладено в законі, було реалізовано на практиці», - сказав Анатолій Беркута.

Керівник проекту «Інвестиційний клімат» Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк відзначив вклад Мінрегіону у спрощенні дозвільно-погоджувальних процедур.

«Міністерство безпосередньо розробляло закон, який зменшує його повноваження у видачі дозвільних документів. Це рідкий випадок. Майже ніколи орган, який відповідає за регулювання, підтримує скасування або спрощення цього регулювання. А Мінрегіон у цьому розрізі – приємний виняток», - сказав Сергій Осаволюк. Він наголосив, що рейтинг Світового банку базується не на прийнятій законодавчій базі, а на тому, на скільки бізнес відчув на собі позитивні зміни.

«Без підтвердження бізнесу, зміни в рейтингу не були б відображені. Колосальна реформа і втілення її в життя, а також та масштабна роз’яснювальна робота Міністерства, яку воно проводило у всіх областях, привели до приголомшливого результату. Бо піднятися на 145 позицій протягом одного року – це чемпіонський стрибок», - додав Сергій Осаволюк.

За словами Дмитра Ісаєнка, спрощення у будівництві і надалі впроваджуватимуть. На сьогодні на розгляд Верховної Ради подано ще два законопроекти, прийняття яких дозволить також просунутися вперед у цій сфері. Крім того, зі слів заступника Міністра, вже починаючи з 2014 року вступають у дію в Україні єврокоди, за якими будь-яка іноземна компанія зможе проектувати на території України, що в свою чергу послужить притоку інвестицій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%