Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Телефонне шахрайство — шахраї націлилися на мобільні рахунки українців

Понеділок, 19 лютого 2018 13:08

Шахраї знову активізували спроби обчистити мобільні рахунки українців. У соціальних мережах люди скаржаться на дивні смс, в яких їх просять підтвердити переказ коштів на банківські картки та інтернет-ігри. Ось тільки ніяких списань вони не ініціювали. Оператори кажуть, що про цю схему знають, і закликають абонентів до пильності, пише UBR.

Суть шахрайської операції проста і будується на сервісі компанії Київстар «Мобільні гроші», який дозволяє сплатити з телефонного рахунку безліч послуг, включаючи комуналку, а також переказати гроші на банківську картку. Причому, щоб ініціювати переказ, зовсім не обов’язково мати доступ до телефону — оформити платіж можна на сайті компанії, вказавши суму і номер абонента, з якого будуть списані кошти.

У аферистів є лише одна перешкода — щоб компанія-партнер телеком-оператора провела платіж, абонент повинен підтвердити операцію, ввівши в спеціальне поле тимчасовий пароль. Його відправляють смс-повідомленням на номер абонента. Ось чому після декількох ініціацій шахрай телефонує сонній жертві і під різними приводами намагається вивідати заповітні 5 цифр.

«Сьогодні з номера 889 прийшла дюжина SMS “З вашого мобільного рахунку буде списано 82.68 грн, з яких комісія за транзакцію 4.68 грн. Для підтвердження надішліть код, який діє 30 хв, у відповідь на це SMS. Нікому не передавайте цей код”. А через півгодини дзвонив якийсь з номера +380731417440, представився співробітником відділу з боротьби з шахрайством, невиразно пробурмотів якусь адресу, сказав, що мене атакують шахраї, і щоб їх зловити, йому потрібен був той самий п’ятизначний код», – написав на свій сторінці в Facebook пильний користувач.

Схема зовсім не нова. Перша хвиля спроб обдурити українців була через деякий час після запуску послуги «Мобільні гроші» — шахраї швидко зметикували, що тут є на чому заробити. І про це добре знають у самому Київстарі. Щоправда, кажуть, що останнім часом шахраї не надто активно користуються схемою. А «успішних операцій» і того менше.

«Випадки спроб шахрайства з використанням послуги «Мобільні гроші» — поодинокі і, на щастя, не успішні. Разом з тим, випадки шахрайства з використанням мобільного зв’язку існують. В Україні ситуація ускладнюється тим, що більшість клієнтів отримують послуги не ідентифіковано. Однак, компанії-партнери, які надають фінансові послуги нашим абонентам, постійно вдосконалюють захист транзакцій клієнтів», — пояснили в прес-службі Київстар.

Тим часом, очевидно, ситуація не настільки нешкідлива. А від засилля шахраїв українців рятують лише порівняно невеликі баланси. Незважаючи на те, що за умовами програми з мобільного рахунку одноразово можна перевести до 3 тис. грн., аферисти рідко намагаються ініціювати транзакцію на суму понад 100 грн. Адже більше на своїх телефонних рахунках українці тримають вкрай рідко. Ймовірно, тому послуга недоступна для контрактних абонентів Київстар.

«Я не можу точно сказати, чому Київстар не дає користуватися послугою контрактникам. Але можна припустити, що одна з причин криється саме в набагато більш значних сумах коштів на їхніх рахунках. А значить, і потенційний збиток від шахрайських дій у цьому випадку набагато вищий», — розповів UBR.ua експерт телеком-ринку Роман Химич.

У Київстар запевняють, що тимчасовий пароль, термін дії якого обмежений 30-ма хвилинами, є непоганим заслоном перед шахраями. З одним лише застереженням — повідомляти будь-кому 5-значний код категорично не можна. Навіть якщо цього просить нібито співробітник телеком-оператора, служби безпеки банку або представник правоохоронних органів. А заодно нагадують, що не варто це робити та з іншими кодами та паролями.

«Захиститися від шахраїв нескладно. Треба лише завжди дотримуватися нехитрого правила: не повідомляти незнайомим людям своїх персональних даних, в тому числі тимчасових паролів, PIN-кодів, номерів банківських карток, кодів транзакцій і т. п. Пам’ятайте, що ніхто зі співробітників компаній, що надають послуги мобільного зв’язку або фінансові послуги, ніколи не буде дзвонити або писати клієнту з проханням розкрити інформацію про персональний пароль, який приходить на особистий номер телефону клієнта. Це закрита інформація, яка може бути відома тільки самому клієнту», — резюмують в Київстар.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%