Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада пропонує заборонити відключати світло і газ за комунальні борги

Вівторок, 13 березня 2018 11:36

В Україні хочуть встановити ще один мораторій. Цього разу депутати пропонують заборонити відключати людей від електроенергії та газу за борги в період опалювального сезону. Відповідну постанову №8108 у Верховній Раді зареєстрував депутат Ярослав Москаленко. Якщо документ буде схвалений парламентом, заборона на відключення діятиме аж до 15 квітня 2020 року, пише UBR.

У пояснювальній записці до постанови автор уточнює, що захід покликаний захистити конституційні права громадян, оскільки примусове відключення боржників, яким, за його словами, лякає українців Міністерство палива та енергетики, звужує їх права і свободи.

У зв'язку з чим він пропонує встановити заборону відключати газ і світло людям, які використовують ці енергоресурси для опалення своїх будинків і квартир, а заодно з ними ще й соціальні та об'єкти охорони здоров'я, а також навчальні заклади. Мораторій має діяти в період з 15 жовтня до 15 квітня кожного року аж до весни 2020 го для підприємств-постачальників всіх форм власності.

При цьому автор переконує колег, що ніяких додаткових витрат бюджету прийняття постанови не потребуватиме. Правда, і не уточнює, як енергокомпаніям домогтися в умовах мораторію хоча б своєчасної оплати поставлених ресурсів на нинішньому рівні. Не до кінця ясно, як до ініціативи депутата поставляться і міжнародні кредитори України, які домагаються ринкових умов постачання енергоресурсів для всіх споживачів.

За даними Державної служби статистики, станом на кінець січня 2018 року борги українців за поставлений газ досягли астрономічної суми 14,7 млрд грн. За електроенергію населення заборгувало постачальникам 4 млрд грн. При цьому заборгованість продовжувала збільшуватися. У січні населення сплатило 68,4% від нарахованих за послуги ЖКГ платіжок.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%