Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У ТСК пропонують у новій Конституції збільшити строк повноважень генпрокурора України до 7 років

П'ятниця, 23 травня 2014 13:45

Запропоновані зміни до законодавства

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції України збільшити строк повноважень генерального прокурора України з 5 до 7 років. Про це йдеться у зведеній таблиці поправок і пропозицій до Основного закону, яку підготувала ТСК, пише РБК-Україна.

Так, згідно з таблицею, поправка до статті 122 Конституції України, яка подається як основна, пропонує обмежити строк повноважень генерального прокурора сімома роками.

Проте альтернативна поправка до статті 122 КУ пропонує не фіксувати у новій Конституції конкретний строк повноважень генерального прокурора, а встановити його законом.

Крім того, згідно з таблицею, поправка, яка подається як альтернативна, пропонує у частині 25 статті 85 нової Конституції вказати, що до повноважень Верховної Ради належить надання згоди на призначення Президентом України на посаду генерального прокурора України та висловлення недовіри генпрокуророві, що має наслідком його відставку з посади.

Інша альтернативна поправка пропонує прописати у статті 91 Конституції, що Верховна Рада може висловити недовіру голову ГПУ, СБУ, Державного бюро розслідувань, та голові Служби зовнішньої розвідки України більшістю від її конституційного складу. Як пропонується, висловлення недовіри цім посадовцям має наслідком їх відставку.

«Питання про висловлення недовіри генеральному прокурору України, голові Служби безпеки України, голові Державного бюро розслідувань, голові Служби зовнішньої розвідки України може бути ініційовано на вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. Таке питання не може розглядатися Верховної Ради України більш одного разу протягом однієї сесії», - йдеться в альтернативній поправці.

Згідно з поправкою, у Конституції пропонується прописати, що у разі висловлення недовіри генпрокурору, голові СБУ, голові Державного бюро розслідувань чи голові Служби зовнішньої розвідки України Президент України протягом 10 днів вносить до ВР кандидатуру іншої особи для отримання згоди на її призначення на відповідну посаду.

Ще одна альтернативна поправка пропонує прописати у частині 11 статті 106 Конституції України, що Президент призначає на посаду та звільняє з посади голову ГПУ за згодою Верховної Ради України.

Проте існує альтернативна поправка до статті 122, яка пропонує зафіксувати у новій Конституції, що генеральний прокурор України обирається на посаду та звільняється з посади Верховною Радою України за поданням Президента України, а також Рада може самостійно висловити недовіру голові ГПУ, що має наслідком його відставку з посади.

Інша альтернативна поправка до статті 122 пропонує взагалі заборонити Раді звільняти голову ГПУ. Генеральний прокурор України призначається на посаду за згодою Верховної Ради України та звільняється з посади Президентом України.

Також основна поправка пропонує прописати в частині 15 статті 85 Конституції, що Верховна Рада України надає згоду на призначення на посади та звільнення з посад Президентом України голови СБУ, голови Служби зовнішньої розвідки України, голови Державного бюро розслідувань; висловлення недовіри голові Служби безпеки України, голові Служби зовнішньої розвідки України та голові Державного бюро розслідувань, що має наслідком їх відставку з посади.

У частині 25 статті 85 Конституції основна поправка пропонує вказати, що Верховна Рада надає згоду на призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України генерального прокурора України або висловлює недовіру генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади.

Основна поправка до статті 106 пропонує закріпити в Конституції, що Президент України призначає на посаду та звільняє з посади генерального прокурора України за згодою Верховної Ради України.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%