Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нотаріусам нададуть доступ до Земельного кадастру

Середа, 02 липня 2014 11:35

Депутати підтримали відповідний законопроект

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 3237 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення». За відповідне рішення проголосували 261 нардеп, пише РБК-Україна.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає удосконалення процедури реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та забезпечення доступу нотаріусів до відомостей на електронних (цифрових) носіях Державного земельного кадастру.

Зокрема законопроект пропонує внести зміни до законів «Про нотаріат» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», згідно з якими нотаріус під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки матиме доступ та користуватиметься Державним земельним кадастром.

Крім того, державна реєстрація похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, право власності на яку виникло та оформлено в установленому порядку до 1 січня 2013 р., здійснюватиметься одночасно з державною реєстрацією права власності на таку земельну ділянку.

Також законопроект пропонує передбачити у Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачити відповідальність за порушення законодавства про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Проте, як зазначили народні депутати під час обговорення цього документу у сесійній залі, в законопроекті не визначено, яка посадова особа має право складати акт про адмінпорушення, тому під час підготовки цього законопроекту до другого читання депутати повинні виписати ці норми у кінцевому варіанті документу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%