Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мін'юст визнав незаконним розпорядження Кабміну про зниження «зеленого» тарифу

Середа, 02 липня 2014 12:22

Опубліковано юридичний висновок Мінюсту

Міністерство юстиції погодило спірне розпорядження Кабміну «Про вдосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії» від 18 червня №589-р із зауваженням «про його невідповідність актам законодавства, що мають вищу юридичну силу». Про це йдеться в юридичному висновку Мін'юсту від 13 червня 2014 р. за результатами правової експертизи зазначеного проекту розпорядження Кабміну.

Нагадаємо, документом НКРЕ пропонується знизити тарифний коефіцієнт для пікового періоду часу з 1,8 до 1,01 при розрахунку «зеленого» тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС. Це призведе до зменшення «зеленого» тарифу майже в два рази.

В Міністерстві юстиції, зокрема, зазначили, що «зелений» тариф для суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з енергії сонячного випромінювання, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів 2-го класу напруги на січень 2009 року, визначеного із застосуванням тарифного коефіцієнта, що застосовується для пікового періоду часу (для тризонної тарифної класифікації), помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання.

«Однак зазначеною статтею (17-1 Закону «Про електроенергетику») не передбачені повноваження Кабінету міністрів щодо регулювання тарифного коефіцієнта, що застосовується для пікового періоду часу (для тризонної тарифної класифікації)», - йдеться у висновку Мін'юсту.

Виходячи з цього, в Мін'юсті погодили зазначений проект розпорядження Кабміну з зауваженням про те, що документ «не відповідає актам законодавства, що мають вищу юридичну силу».

Сам документ довгий час не публікувався на сайті уряду або інших офіційних джерелах. Про прийняття розпорядження Кабміну випадково стало відомо після засідання парламентського комітету з ПЕК від заступника міністра Міненерговугілля Вадима Уліди, який повідомив в кулуарах парламенту про те, що прем'єр-міністром підписано зазначений документ.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%