Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні будуть саджати за особняки «з пляжем»

Вівторок, 31 січня 2017 14:00

Згідно з вітчизняним законодавством, не можна будувати ближче 25-100 м до води, але багаті українці давно навчилися обходити ці обмеження, пише UBR.

Доми біля води, які за останні роки налаштували в більшості міст країни і позиціонують як дороге елітне житло "для обраних", незабаром можуть стати недоступними навіть для українців з грошима.

У Верховній Раді з'явився законопроект №5721 нардепа Юрія Шухевича (Радикальна партія Олега Ляшка), який пропонує ввести кримінальну відповідальність за порушення правового режиму використання прибережних захисних смуг.

Документ гранично "компактний" і містить лише один пункт — про внесення в статтю 242 КК наступного доповнення: внесення представниками місцевого самоврядування свідомо неправочинних рішень в земельну документацію, що стосується ділянок у прибережних зонах і передача їх у власність або оренду фізичним або юридичним особам, карається позбавленням права обіймати певні посади на строк до п'яти років або позбавленням волі на такий же термін.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться: прибережні зони, за Конституцією, є національною власністю. Але ця норма в країні давно не витримується. Більш того, елітні забудовники часто змінюють берегову лінію, намивають береги, штучно поглиблюють акваторії. Це не тільки позбавляє доступу до води простих українців, але і помітно шкодить водним об'єктам і загальнонаціональній інфраструктурі, скажімо, на березі не завжди можна поставити потрібну гідротехнічну споруду.

Згідно з чинним законодавством, ширина захисних зон, в межах яких можна будувати, становить для малих річок та ставків площею до 3 га – 25 м, для середніх водойм (понад 3 га — 50 м, для великих річок, водосховищ та озер — 100 м. Якщо схили берегів крутіше 3 градусів — норми подвоюються.

Але заможні українці давно навчилися обходити ці заборони. Для легалізації будівництв біля води, як правило, використовується наступна схема: у статті 88 Водного кодексу зазначено, що прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами землеустрою, які затверджують місцеві органи влади. Тобто, купивши у місцевих чиновників дозвіл, українці можуть будувати садиби на березі практично без всяких обмежень.

У 2014 р. цю схему фактично узаконив Верховний суд (справа № 6-206цс14). Розірвати це порочне коло може хіба що крайня міра: якщо чиновнику буде загрожувати п'ять років за ґратами, він остерігатиметься розбазарювати народні землі за хабарі, вважає автор законопроекту.

Варто зазначити, що Юрій Шухевич давно відомий як любитель популістських законопроектів, так що неясно, чи йому вдасться отримати підтримку колег. Тим більше, що чимало народних обранців і самі мають садиби в найбільш ласих прибережних зонах. Про долю таких будівель в законопроекті нічого не сказано: очевидно, вже побудовані об'єкти пропонується не чіпати, а карати тільки за нові випадки розбазарювання берегової лінії. Так що, цілком можливо, нардепи підтримають ідею, щоб гарантовано захистити себе від потенційних сусідів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%