Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Приватним детективам дозволили відкрито збирати компромат на українців

Середа, 19 квітня 2017 10:26

Українським приватним сищикам розв’язали руки. Днями Верховна Рада прийняла закон про приватну детективну (розшукову) діяльність, який повинен легалізувати і вивести з тіні тисячі детективів, які працюють в країні. Документ чекає на підписання Президента, після чого набуде чинності, пише Finance.UA.

У законі прописано, чим можуть займатися приватники і які у них права та обов’язки, чого не було раніше. Плюс — передбачено механізм контролю роботи детективів.

В Єдиному державному реєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань детективних бюро числиться 28, агентств — 85. Ще 57 контор містять у назві слово «детективна» (фірма, служба тощо).

«Сьогодні в Україні працює кілька тисяч детективів та детективних агентств, у Києві, наприклад, їх більше сотні, але більшість не афішують свою діяльність. Є ті, хто не любить розголосу, хоча без реклами в нашому світі нікуди, а є ті, хто надає завідомо незаконні послуги і тому живе у тіні. Такі будуть завжди, незалежно від того, є закон чи ні», — розповів засновник детективного агентства «Бюро Рись» Руслан Болгов.

З прийняттям закону Нацполіція буде вести Єдиний реєстр суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності. І якщо слідчі не відповідатимуть вимогам, їм доведеться піти з ринку.

За прогнозами учасників ринку, вартість ліцензії буде варіюватися в межах 2,5-5 тис. грн. Поки що остаточного прайса немає, ціни та порядок видачі свідоцтв планують затвердити окремим підзаконним актом.

Найбільш прибуткові для детективів — приватні розслідування в інтересах фізосіб та бізнесу в Україні та за кордоном, пошук людей і інформації, генеалогічні розслідування, комплексне забезпечення безпеки підприємств (українських та іноземних) і т. д.

«До найпопулярніших можна віднести такі послуги, як збір інформації про ділових партнерів, розшук зниклих без вісти, виявлення фактів подружньої невірності, перевірку приміщень на наявність прослуховуючих пристроїв, перевірку на детекторі брехні», — зазначила керівник адвокатського бюро Олена Прядко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%