Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Український бізнес витрачає на ліцензування майже 1 млрд грн на рік

Вівторок, 04 квітня 2017 12:49

Крім того, мету 95 відсотків регуляторних актів в нашій країні визначити неможливо.

Мету функціонування 95 відсотків регуляторних актів в Україні визначити неможливо, а тільки некоректні процедури ліцензування обходяться бізнесу в суму приблизно 900 млн грн на рік.

Про це заявив голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук на круглому столі, присвяченому спрощенню виходу бізнесу на ринки, інформує UBR.

«Український бізнес сьогодні є заручником неефективного регулювання. Ефективність вимірюється за формулою: ступінь досягнення мети розділений на кількість витрачених ресурсів. Однак за результатами нашого аналізу, мету понад 95% регуляторних документів визначити неможливо. Ефективне регулювання - це передумова для розвитку бізнесу, створення робочих місць та економічного зростання », - сказав він.

Також, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Титарчук, який був присутній на круглому столі, зазначив, що проведення консультацій із бізнесом в форматі круглих столів і конференцій дозволить системно реформувати регуляторне поле.

«Виходячи на ринок, малий і середній бізнес стикається з низкою непотрібних бар'єрів, застарілих правил і зайвих обмежень. У нас немає ілюзій, що це можна просто скасувати. Ми підходимо до проблеми регулювання системно. Публічні консультації в форматі круглих столів та онлайн-консультації на платформі Офісу ефективного регулювання дозволять залучити до виявлення проблем і розробки рішень тих, кому це потрібно в першу чергу - українських підприємців », - зазначив заступник міністра.

Позицію Титарчука підтримав керівник європейського проекту з розвитку малого та середнього бізнесу FORBIZ Маттіас Хальдер, підкресливши, що регуляторна реформа згідно з європейською практикою повинна проводитися в тісній співпраці з об'єктами регулювання.

«Європейський досвід показує, що публічний діалог між державою і всіма учасниками процесу є невід'ємною складовою ефективної регуляторної реформи. Конструктивний обмін думками і цілеспрямоване залучення бізнес-спільноти до процесу прийняття рішень - шлях до створення ефективних регуляторних змін », - сказав Хальдер.

Експерти Офісу ефективного регулювання виявили 661 випадок застосування інструментів обмеження доступу на ринки через регулювання, при цьому інструменти подібного обмеження містяться в 943 нормативних актах.

У зв'язку з цим Офіс запропонував розробити цілісну методику застосування інструментів обмеження доступу на ринки, яка запобігатиме суб'єктивізму і зловживанню чиновників.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%