Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На гачку у шахраїв: що робити, якщо злодії спробували вкрасти гроші з вашої картки

Понеділок, 24 квітня 2017 11:49

Не проводьте жодних операцій в інтернеті, поки не переконаєтеся, що сайт, на якому ви здійснюєте платіж чи переказуєте гроші, – не шахрайський; не повідомляйте нікому всі реквізити своєї картки – давати можна тільки її номер; прикривайте ПІН-клавіатуру банкомата, коли вводите ПІН-код; не відходьте від банкомата, якщо не отримали гроші без обґрунтованої причини; встановіть ліміти на зняття готівки і розрахунки в Мережі, підключіть послугу SMS-інформування про всі операції з карткою – ці головні рекомендації фахівців із кібербезпеки вже добре відомі більшості українців, однак…

Однак, як свідчить статистика, з кожним роком шахраям вдається красти з наших карткових рахунків усе більші суми. У 2016 році ми "подарували" злочинцям більше 339 мільйонів гривень! Жертвами злодіїв стали майже 378 000 держателів платіжних карток, пише Gazeta.ua

Добра новина: від посягань шахраїв можна захиститися, і доволі легко (практичні поради читайте на сайті Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА – ema.com.ua). Але трапляється різне, й іноді у халепу потрапляють навіть обізнані користувачі. Що ж робити, коли ви таки попалися на гачок шахраїв, і вони от-от дістануться або вже дісталися до вашої картки і ваших грошей? Розбираємося по пунктах. Отже, якщо…

ви стали жертвою вішингу, тобто не розпізнали вчасно, що вам телефонують злодії, і продиктували їм всі реквізити своєї картки (не тільки її номер, але й термін дії та тризначний CVC2/CVV2-код безпеки на зворотному боці картки) – щойно запідозрите шахрайство, негайно зателефонуйте в банк або зайдіть в інтернет-банкінг і заблокуйте картку. Потім зверніться із заявою до поліції. Це можна зробити онлайн – на сайті Дапертаменту кіберполіції Національної поліції України www.cybercrime.gov.ua у розділі "Зворотний зв'язок".

ви таки здогадалися, що телефонують вам зовсім не з банку, Служби безпеки України, Пенсійного фонду чи благодійної організації – шахраї, які видурюють у довірливих громадян реквізити карток, можуть представлятися ким завгодно, – одразу припиніть розмову. Якщо маєте сумніви, можете самостійно зателефонувати в організацію чи установу, з якої вас нібито турбували, і з'ясувати, хто ж зв'язувався з вами насправді. У банк телефонуйте за номером, вказаним на зворотному боці вашої картки; у Пенсійний фонд, СБУ тощо – за номерами, зазначеними на офіційних сайтах цих установ.

Нагадаємо: перше, що вказує на те, що ви розмовляєте із шахраєм, – прохання назвати ВСІ реквізити картки. Ніхто не має права вимагати у вас повні дані картки, навіть поліція. Ще одна порада – знайдіть час і повідомте про те, що вам телефонували шахраї, у кіберполіцію (через онлайн-форму, про яку ми вже згадували). Після вашого звернення номер, з якого вам телефонували, буде внесений до бази кіберполіції й відпрацьовуватиметься під час розслідування злочинів, у яких він "засвітився", але які, на жаль, закінчилися для тих, кому телефонували шахраї, не так добре, як у вашому випадку.

телефонний злодій, розповідаючи усілякі байки, змусив вас піти до банкомата і перерахувати гроші з вашої картки на шахрайський рахунок – негайно зателефонуйте в банк, який видав картку, тільки-но здогадаєтеся про обман: можливо, ви ще встигнете "арештувати" кошти. Наступний крок – онлайн-заява у кіберполіцію. Майте на увазі, що найчастіше телефонно-банкоматні шахраї "ловлять" своїх жертв обіцянкою отримати через банкомат якісь гроші – буцімто вам планують переказати на картку певну суму, але щоб отримати її, ви маєте піти до банкомата і ввести продиктований злодієм номер картки, з якої вам прийдуть кошти. Насправді ж шахрай диктуватиме номер картки, НА ЯКУ будуть переказані кошти, а НЕ З ЯКОЇ. Пам'ятайте, що через банкомат не можна переказати гроші з чужої картки на свою, можна лише зі своєї – на чужу.

банкомат не видав вам гроші, хоча ви чули, як рахувалися купюри, на екрані висвітилося повідомлення про успішне завершення операції, а на мобільний прийшла sms-ка про списання коштів з вашого рахунку – не відходячи від банкомата, зателефонуйте в банк за номером, вказаним на банкоматі, або за номером, який зазначено на зворотному боці вашої платіжної картки, і з'ясуйте, що сталося. Ймовірно, ви натрапили на банкомат, на якому було встановлено кеш-трепінговий пристрій – шахрайське приладдя, яке захоплює і утримує готівку. Працівник банку підкаже, що робити, щоб забрати гроші. Якщо ж ви відійдете від банкомата, не розібравшись у причинах проблеми, за вами до нього підійде злочинець і забере ваші гроші. Повернути вкрадене буде складно, тому що банкоматний звіт зафіксує вашу операцію як успішну, і банк не нестиме відповідальності за те, що ви не отримали гроші.

ви ввели реквізити картки на шахрайському фішинговому сайті – як і в усіх інших ситуаціях з картковим шахрайством, перше, що ви маєте зробити, щойно усвідомите, що натрапили на шахраїв, – заблокувати картку, зателефонувавши в банк або скориставшись інтернет-банкінгом. Далі – напишіть онлайн-заяву на сайті кіберполіції. Повідомити про підозрілий ресурс можна також через функціонал "Повідомити про фішинговий сайт" на сайті ema.com.ua.

Однак пам'ятайте, що це не заміняє звернення до поліції. Повідомлення про шахрайську веб-сторінку на сайті Асоціації ЄМА – це додаткова опція, яка допомагає зібрати в одному місці інформацію про злодійські ресурси. Їх перелік розміщений у розділі "Чорний список сайтів Асоціації ЄМА", тут ви можете перевірити, чи не значиться ресурс, на якому збираєтеся проводити операцію, у числі шахрайських сайтів. Таку перевірку можна зробити також за допомогою сервісу STOP FRAUD, розміщеному на веб-порталі Департаменту кіберполіції України. Цей сервіс містить інформацію не тільки про шахрайські сайти, а й про номери телефонів та банківських карток, які були помічені у різноманітних шахрайських схемах.

вам прийшло SMS-повідомлення про операцію, яку ви не здійснювали, або про відхилену операцію, хоча карткою ви не користувалися, – негайно заблокуйте картку, зателефонувавши до контакт-центру банку або через інтернет-банкінг. Це треба зробити навіть у випадку, коли ви знаєте, що на рахунку нема грошей, або бачите, що сума операції – усього декілька гривень. Не будьте безпечними: якщо прийшло повідомлення про те, чого ви не робили, значить, щось із вашою карткою робить хтось інший. Хто? Злочинець. Він якимось чином отримав реквізити картки і намагається вкрасти гроші. Якщо не заблокуєте картку, у шахрая буде доступ до вашого рахунку, і рано чи пізно він може спробувати вкрасти гроші знову.

Сподіваємося, всі перераховані рекомендації вам не знадобляться – ви будете пильними, і не дасте шахраям шансу обікрасти вашу картку. Але якщо халепа таки трапиться, не хвилюйтеся і дійте швидко і розважливо. У деяких випадках це може навіть повернути втрачені кошти. Головне, пам'ятайте: заблокувати картку (зателефонувати в банк – якщо мова йде про не видані банкоматом гроші) – перше, що ви маєте зробити, коли підозрюєте шахрайство або вже потрапили на гачок злодіїв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%