Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В яких випадках через борги можна залишитися без квартири - коментарі юристів

Понеділок, 10 липня 2017 22:26

Згідно з новою редакцією закону про ЖКП, яку депутати прийняли в першому читанні, всім боржникам нараховуватимуть за кожен день прострочення пеню в розмірі 0,1% від суми боргу. Пеню почнуть нараховувати щомісяця, хоча вона і не зможе перевищувати суму заборгованості. Тобто, борги злісних неплатників можуть подвоїтися, пише Finance.ua.

Чинне законодавство дозволяє ЖЕКу чи іншому постачальнику комунальної послуги подавати в суд для стягнення заборгованості. У результаті суддя має право накласти арешт на машину, квартиру або інше майно і через виконавчу службу продати його в рахунок боргу. Проте в спеціальному роз’ясненні Мін’юсту з цього приводу зазначається, що Конституція захищає право українців на житло, а його вилучення можливе тільки в крайньому випадку.

За словами юриста Eterna Law Володимира Бандури, повинна бути певна відповідність між сумою боргу і вартістю житла. Крім того, якщо в квартирі або будинку прописані неповнолітні діти, для виселення необхідний дозвіл від органів опіки, а самим дітям забезпечено надання іншого житла.

Як зазначає юрист ЮК Волхв Ярослава Борка, нова редакція закону Про виконавче провадження, прийнята в цьому році, відрізняється від позиції Мін’юсту. Зокрема, у роз’ясненні йдеться про беззаперечну заборону на вилучення житла боржника та земельної ділянки, на якій воно розташоване.

“У новій редакції закону така заборона передбачається, проте з умовами – звернення стягнення на єдине житло та земельну ділянку під ним не проводиться, якщо сума боргу не перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати (64 тис грн). У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника“, – розповіла Ярослава Борка.

За словами старшого юриста ЮФ ILF Катерини Олійник, держвиконавець повинен переконатися, що іншого варіанту для погашення боргу немає. Для цього він перевіряє, чи є гроші на банківських рахунках, чи числиться за боржником зареєстрований транспорт, чи є інші доходи (зарплата, стипендія) і активи (наприклад, земельні ділянки). І тільки в крайньому випадку він може почати процедуру реалізації житла боржника.

Адвокат ПКК Де-Юре Андрій Павлишин розповів, що теоретично борг у 64 тис. грн за ЖКП неможливий, але практично, наприклад, ОСББ можуть нарахувати і таку заборгованість власникам великих квартир, тим більше з урахуванням інфляції, пені та 3% річних.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%