Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що змінилося в правилах стягнення аліментів - юристи

Середа, 12 липня 2017 21:14

8 липня 2017 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом удосконалення порядку стягнення аліментів” від 17 травня 2017 року № 2037-VIII, інформує Finance.ua.

Зміни стосуються, зокрема, наступного: аліменти є власністю дитини. Неповнолітня дитина має право самостійно їх отримувати і розпоряджатися.

Збільшено мінімальний розмір аліментів з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Крім цього, доповнено перелік обставин, що дають суду право при вирішенні питання про поділ спільного майна подружжя відступити від принципу рівності часток подружжя, ухиленням одного з подружжя від виконання зобов’язань щодо утримання дитини.

Стягувач аліментів отримав виключне право вибору того, як стягувати аліменти — у частці від доходу платника або в твердій грошовій сумі. Платник аліментів позбавлений можливості впливати на обрання способу стягнення аліментів, але може звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

Доповнено перелік обставин, що впливають на визначення розміру аліментів. Зокрема, суд бере до уваги наявність рухомого та нерухомого майна, коштів у платника, його витрати, що перевищують десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Надано право одному з батьків чи іншому законному представнику дитини, разом з яким вона проживає, звернутися до суду у порядку спрощеного наказного провадження із заявою про стягнення аліментів в розмірі не більше ніж десять прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку на кожну дитину.

Введено нові правила визначення заборгованості за аліментами, присудженими у частці від фактичного заробітку (доходу), отриманого в тому числі і за кордоном. Якщо ж платник аліментів не працював на час виникнення заборгованості, є фізичною особою-підприємцем на спрощеній системі оподаткування або отримує заробіток (дохід) в державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, заборгованість визначається, виходячи з середньої заробітної плати працівника на даній території.

Заборонено зупинення провадження у справі про стягнення аліментів на підставі наявності спору про батьківство (материнство), про визначення місця проживання дитини, про участь одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкуванні з дитиною.

Введена відповідальність за прострочення сплати додаткових витрат на дитину. На вимогу одержувача платник зобов’язаний сплатити суму заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%