Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні опублікований закон про введення нових ставок судового збору

Вівторок, 22 жовтня 2013 15:29

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування

В Україні опублікований закон №590-VII «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно уплаты судебного сбора». Текст даного закону опублікований в газеті «Голос України», передає РБК-Україна.

Даний закон набуває чинності на наступний день після його опублікування.

Законом передбачається внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та до закону «Про судовий збір», згідно якого вводяться нові ставки судового збору у справах про адміністративні правопорушення і підвищуються деякі ставки судового збору, що стягується за подання до суду позовних та інших заяв.

Так, згідно закону, ставки судового збору позовної заяви немайнового характеру та про розірвання шлюбу збільшується з 0,1 до 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

Також встановлюється ставка судового збору позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову до 5 розмірів мінімальної заробітної плати у розмірі 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

Ставка судового збору позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову від 5 до 50 розмірів мінімальної заробітної плати встановлюється на рівні 5% ціни позову, але не менше 0,3 розміру мінімальної заробітної плати.

Ставка судового збору позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову понад 50 розмірів мінімальної заробітної плати встановлюється на рівні 10% ціни позову.

Крім того, за подання до господарського суду заяв кредиторів про порушення справ про банкрутство, а також із заяв кредиторів, які звертаються із майновими вимогами до боржника після оголошення справи про банкрутство встановлюється ставка у сумі 1% ціни позову (суми майнових вимог), але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 10 розмірів мінімальних заробітних плат.

За подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру встановлюється ставка 2% розміру майнових вимог, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 4 розмірів мінімальних заробітних плат; немайнового характеру - 0,06 розміру мінімальної заробітної плати (з 0,3 розміру).

У випадку ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення встановлюється ставка у розмірі 0,03 розміру мінімальної заробітної плати.

Крім того, вводиться норма, згідно якої при поданні адміністративного позову майнового характеру, сплачується 10% розміру ставки судового збору. Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%