Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кабмін пропонує Раді посилити правила роботи організацій з питань авторських прав

Середа, 20 грудня 2017 14:33

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді запровадити основні принципи діяльності організацій колективного управління авторськими правами (ОКУ) і зобов'язати їх щорічно публічно звітувати про свою діяльність.

Відповідний законопроект схвалено на засіданні уряду в середу, пише Інтерфакс-Україна.

"Ми пропонуємо створити прозорі умови діяльності організації колективного управління. Якщо станом на сьогодні ОКУ в принципі не звітують про свою діяльність, цим проектом передбачається обов'язкове розкриття звітної інформації про свою діяльність на відповідних веб-ресурсах. Тобто кожен зможе дізнатися, скільки коштів було зібрано, розподілено та виплачено ОКУ, скільки коштів утримано ОКУ на забезпечення своєї діяльності", - заявив на презентації документа заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Титарчук.

Згідно з текстом документа, ОКУ зобов'язані оприлюднити та підтримувати в актуальному стані на своїх сайтах таку інформацію: порядок вилучення прав з управління ОКУ, типові ліцензійні договори та типові тарифи, щорічні звіти про діяльність ОКУ, відомості про керівництво, загальну політику розподілу винагород і використання незатребуваної винагороди.

При цьому аудиторський звіт є невід'ємним додатком до щорічного звіту про діяльність ОКУ та оприлюднюється разом з ним.

Законопроектом також запропоновано ввести норми про обов'язковість загальних зборів членів ОКР, зобов'язати такі організації створити наглядові ради та призначити директорів.

Передбачається також встановити чіткі критерії якості для організацій розширеного колективного управління та надати правовласникам можливість вилучення своїх прав з управління таких організацій, спростити систему виплати нагород за користування об'єктами авторського права.

Так, ОКУ мають здійснювати розподіл винагороди не рідше разу на рік пропорційно фактичним використанням відповідних об'єктів авторського права і (або) суміжних прав, що визначається на підставі відомостей, отриманих від користувачів або в інший спосіб.

У законопроекті зазначається, що Державна служба інтелектуальної власності забезпечує ведення реєстру ОКУ, що має бути доступним на безоплатній та постійній онлайн-основі для будь-яких третіх осіб.

Порядок ведення Реєстру та форму виписки з нього затверджує Кабмін.

Заплановано, що цей закон набрає чинності з дня його опублікування, а усі раніше видані свідоцтва про облік ОКУ та їх повноваження втратять силу через п'ять місяців з дня набуття чинності цим законом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%