Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українські юристи відзначили річницю застосування КПК

Середа, 20 листопада 2013 12:13

19 листопада Українські юристи відзначили першу річницю з дня ухвалення Кримінального процесуального кодексу

З цієї нагоди Асоціація правників України влаштувала професійний форум для парламентарів, суддів, представників прокуратури, експертів та практикуючих адвокатів. Фахівці підбили підсумки першого року з новим КПК та подискутували стосовно переваг та деяких недоліків одного з найважливіших процесуальних документів у правовій системі країни.

Відкривав захід голова Комітету з питань правової політики Верховної Ради України Валерій Писаренко, що й був одним із розробників закону. Парламентарій підкреслив, що, поза всі нюанси та проблеми, що досі виникають з практичним застосуванням кодексу, його ухвалення стало «ключовою подією в правничому житті країни останніх років», адже «зі старого прокурорського КПК ми отримали новий адвокатський кодекс».

Про об’єктивні позитивні зрушення говорить і статистика станом на 1 листопада: «на 23 % знизилась кількість засуджених осіб за перше півріччя 2013 р., у порівнянні з аналогічним періодом 2012 р. -  це 70 тисяч у цьому півріччі і 90 тисяч в іншому півріччі» – навів дані Писаренко та додав, що зараз у 70% випадків суд схиляється до застосування запобіжних заходів на противагу арештам. Так, з початку дії КПК, на 35 % знизилась кількість осіб, що тримаються під вартою у зв’язку з обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою - підкреслив народний депутат. Найпопулярніші альтернативні запобіжні заходи - особиста порука, застава та домашній арешт.

Переважну частину форуму учасники обговорювали адвокатську практику у сфері забезпечення рівності сторін у кримінальному процесі, забезпечення прав осіб під час досудового провадження та захист прав адвоката за новим КПК. Жвава дискусія розгорнулась після доповіді заступника начальника управління нагляду за додержанням законодавства органами внутрішніх справ Юрія Севрука. Зокрема, він зазначив, що головна причина всіх проблем із застосуванням КПК на практиці - необізнаність як працівників прокуратури, так і самих громадян з новими можливостями, які надані законодавством. Також Ю.Севрук звернув увагу, що через величезну кількість справ, які впали на плечі прокурорів, тепер всі без винятку працівники прокуратури мають брати участь у прокурорському керівництві, ухвалювати рішення та формулювати правові позиції.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%