Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ФГВФО має намір пред’явити Бахматюку позов на 4 мільярди за банкрутство банку «Фінансова ініціатива»

Середа, 18 січня 2017 13:55

Фонд гарантування вкладів фізосіб має намір предявити позов Олегу Бахматюку на суму 3,7 мільярда гривень для компенсації витрат, яких держава зазнала на розрахунки з вкладниками банку «Фінансова ініціатива».

Про це заявив в інтерв’ю глава ФГВФО Костянтин Ворушилін, повідомляє Finance.UA.

Він пояснив, що власники визнаних неплатоспроможними банків намагаються через суди заблокувати процедуру їх ліквідації, або ж повернути банківську ліцензію. А в цей час держава змушена виплачувати депозити вкладникам таких банків, але не може почати процедуру ліквідації і продажу активів для компенсації витрат, яких зазнала держава.

«Суди ухвалюють рішення не на нашу (ФГВФО – ред.) користь. Є банк «Дельта», де ми виплатили вкладникам 16 млрд, з них тільки 3 млрд повернули. Є банк «Фінансова ініціатива», де ми виплатили 3,7 млрд, і питання також залишається відкритим», – сказав Ворушилін.

Процедуру ліквідації банку «Фінансова ініціатива» було заблоковано судовим рішенням на підставі позову кіпрської компанії з невстановленими власниками «Perusta Constructions Ltd». З 24 червня 2015 року та досі банк «Фінансова ініціатива» знаходиться на тимчасовому адмініструванні Фонду гарантування вкладів. У той час як процедура ліквідації фінансової установи, відповідно до закону, повинна була розпочатися ще в листопаді 2015 року. Тимчасова адміністрація може працювати в банку не більше шести місяців: за цей час або відновлюється платоспроможність фінансової установи і ТА йде, або банк повинен бути ліквідований.

Проте, як випливає з повідомлень Фонду, вкладникам банку «Фінансова ініціатива» за рахунок бюджетних коштів вже компенсовані вклади на суму понад 3,7 млрд грн, в той час як на момент визнання банку неплатоспроможним та введення в нього тимчасової адміністрації обсяг депозитів фізосіб становив трохи більше 5 млрд.

За словами глави ФГВФО, для вирішення проблем, що виникли через блокування судами ліквідації банків, будуть притягнуті антикорупційне бюро, Генпрокуратура, готуються звернення до Адміністрації президента.

Як схожі приклади Ворушилін навів також Укрінбанк і банк «Київська Русь», які заблокували в судах процедуру ліквідації, але держава продовжує виплачувати депозити постраждалим вкладникам цих фінансових установ.

Як розповів Ворушилін, ФГВФО намагався стягнути 1,8 млрд гривень, витрачених на розрахунки з вкладниками Укрінбанку, але його правонаступником є абсолютно інша небанківська фінансова компанія, а у самого банку активів немає – вони були вкрадені колишніми власниками.

Аналогічна ситуація з банком «Київська Русь»: його активи недоступні Фонду гарантування для продажу через заблоковану через суд процедуру ліквідації банку. Хоча на розрахунки з вкладниками «Київської Русі» держава витратила майже 2 млрд грн.

«Прості злодійські схеми, як вкрасти у держави гроші», – сказав Ворушилін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%