Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В яких країнах українці організовують корупційні схеми

П'ятниця, 21 квітня 2017 10:35

Іноземні банки і компанії причетні до завдання більше третини всіх збитків від злочинів, що розслідуються Національним антикорупційним бюро України, пише Finance.UA

Зараз детективи НАБУ встановили комерційні структури щонайменше 10 країн світу, за участю яких з України було виведено понад 2,27 млрд грн, 428 млн дол. США, 4,3 млн євро і 825 тис фунтів стерлінгів.

Слідством встановлена причетність іноземних суб’єктів до корупційних схем, реалізованих на ряді українських державних компаній. Зокрема, мова йде про ПАТ “Укргазвидобування”, ДП Електротяжмаш, ДП Об’єднана гірничо-хімічна компанія, ПАТ Державна продовольчо-зернова корпорація України, ДП Адміністрація морських портів України, ВАТ Одеський припортовий завод та ін, повідомляє прес-служба бюро.

Найчастіше кінцевими бенефіціарами іноземних компаній-учасників корупційних схем є громадяни України. А самі компанії зазвичай виконують роль посередника, який за сприяння топ-менеджменту держпідприємства купує її продукцію за цінами нижче ринкових або навпаки – постачає обладнання чи сировину для потреб ДП за завищеними цінами.

При цьому доходи, одержані злочинним шляхом, виводяться за кордон і використовуються як з метою створення в Україні нових корупційних схем, так і для фінансування приватних потреб їхніх організаторів (нерухомості, оплати за навчання, медичне обслуговування тощо).

Згідно з даними, отриманими детективами НАБУ з початку здійснення розслідувань (з 4 грудня 2015 року), найчастіше такі компанії-посередники мають “прописку“ у Великобританії та Республіці Кіпр. В цих країнах українських корупціонерів приваблюють низьке оподаткування, спрощена фінансова звітність та високі гарантії конфіденційності.

Банківські операції найчастіше здійснюються через фінансові установи у Латвії та Австрії, оскільки місцеві банки працюють швидко і мають жорсткі стандарти дотримання банківської таємниці.

НАБУ активно співпрацює з правоохоронними органами інших держав. Географія звернень НАБУ охоплює майже всі континенти. Всього з початку розслідувань станом на середину квітня НАБУ направило 161 клопотання про міжнародну правову допомогу в компетентні органи 41-го держави. Найбільше клопотань направлено до Латвії (35), Великобританії (13), Австрії (10), Швейцарії (10), Кіпру (10).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%