Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Екс-заступник генпрокурора вважає, що Насірова та Мартиненка суд виправдає

Понеділок, 14 травня 2018 19:26

Колишній заступник генерального прокурора Олексій Баганець прогнозує виправдувальні вироки суду по ряду резонансних справ, які розслідує або розслідувало Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

Про це він сказав в інтерв'ю Українським Новинам.

"Мені показували кілька разів письмові повідомлення про підозри, які підготували детективи НАБУ і погодили прокурори САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури), а також доказову базу, на якій грунтувалися обвинувальні акти, спрямовані по цих справах суд. Я з усією відповідальністю заявляю, що з цілої низки кримінальних проваджень, які розслідує НАБУ і які направлені в суди, в майбутньому будуть винесені виправдувальні вироки, а в частині однозначно не буде доведено вчинення саме корупційних дій", - вважає він.

Баганець сумнівається, що будуть винесені обвинувальні вироки у справі колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, а також по справі екс-депутата Верховної Ради Миколи Мартиненка.

"Чому? У мене склалося враження, що НАБУ і САП часто підміняють достовірно встановлені факти на припущення. Тобто, названі правоохоронці люблять фантазувати, забуваючи про те, що у нас діє принцип верховенства права, принцип презумпції невинуватості і найголовніше, що будь-яке обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях. КПК часто вимагає від слідчих і прокурорів доводити як саму подія злочину, так і винність особи, умисел, форму вини і мотив. НАБУ і САП, в більшості своїй - непрофесійні люди, без належного досвіду в розслідуванні цієї дуже складної категорії злочинів", - зазначив він.

Він вважає, що основною причиною того, що відсутні вироки по справах НАБУ і САП, є результат непрофесійної діяльності детективів і прокурорів.

Як повідомляли Українські Новини, у листопаді 2017 року САП передала до суду обвинувальний акт стосовно відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби Романа Насірова у нанесенні збитків державі в розмірі 2 млрд гривень.

САП вручила Насірову обвинувальний акт у нанесенні державі 2 млрд гривень збитків. У червні Солом'янський районний суд Києва відмовив у задоволенні клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про стягнення 100 млн гривень застави за Насірова до держбюджету.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%