Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нафтогаз подав позов до шведського суду для відновлення арешту активів Газпрому

Понеділок, 18 червня 2018 11:31

Нафтогаз України звернувся до Апеляційного суду Швеції, який 13 червня видав наказ про призупинення процедури виконання рішення Стокгольмського арбітражу за клопотанням російського монополіста - компанії Газпром.

Про це заявив головний комерційний директор Групи Нафтогаз України Юрій Вітренко на своїй Facebook-сторінці.

"Сьогодні ми зробили подання до апеляційного суду у Швеції, який розглядає оскарження рішення арбітражу. На відміну від арбітражу, правила якого забороняють публічність, подання до апеляційного суду є, зазвичай, публічними. Тому всі охочі можуть його прочитати - там є багато чого цікавого. Національна компанія Нафтогаз України виграє і у цьому поєдинку. Він буде непростим і тому ми просимо підтримки", - повідомив він.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Потім 28 лютого 2018 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

Вже 2 березня Газпром почав розірвання контрактів з Нафтогазом на постачання і транзит газу в Стокгольмському арбітражі.

28 травня стало відомо, що Газпром направив до апеляційного суду заяву про повне скасування рішення арбітражу щодо транзитного контракту.

При цьому 13 червня Газпром заявив, що домігся припинення арешту своїх активів. За даними російського монополіста, шведський Апеляційний суд округу Свеа задовольнив його клопотання та виніс наказ про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року за контрактом на транзит газу через Україну. Наказ апеляційного суду не може бути оскаржено, наголосили в Газпромі. У свою чергу, в Нафтогазі заявили, що рішення суду тимчасове і ухвалене без заслуховування позиції компанії. Клопотання було подано Газпромом 7 червня у зв'язку зі спробами Нафтогазу примусово стягнути $2,6 млрд з російської компанії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%