Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Оприлюднено правки до законопроекту про «євробляхи»: що пропонують змінити

Вівторок, 18 вересня 2018 22:31

Комітет з питань податкової та митної політики 18 вересня розглянув пропозиції народних депутатів до законопроектів №8487 і 8488, які були ухвалені парламентом в першому читанні.

Загалом депутати подали в цих двох законопроектах 145 пропозицій, тому профільний комітет має їх всіх вивчити і погодитися або відхилити їх. Процедура узгодження поправок до другого читання у сесійному залі буде проведена після схвального висновку комітету, пише "Auto24".

Народні депутати подавали різноманітні поправки в законопроекти. Іноді вони кардинально змінювали текст, прийнятий у першому читанні.

Наприклад, якщо в документі про електромобілі не йшлося взагалі, то у поправках згадуються не тільки вони, але і гібриди. Наприклад, є пропозиція оподатковувати електромобілі за ставкою 1 євро – 1 кВт*год ємності акумулятора. Враховуючи, що в сучасних електромобілів ця величина становить 30-100 кВт*год, то мито може становити 30-100 євро (зараз, тимчасово, до кінця року, податки на ввезення електромобілів скасовані).

Найбільше пропозицій депутати надали щодо зміни формули нарахування акцизного податку. Наприклад, одна з пропозицій – встановити коефіцієнт на акциз в залежності від дати виготовлення авто. Тобто базовий акциз на 50 євро за 1 л об'єму бензинового двигуна і 75 євро для дизеля множиться на коефіцієнт від 1 до 10 (1 – для нового, 10 – для авто від 1988 по 1991 роки виготовлення). Деякі пропонують коефіцієнт 15 для авто старше 15 років. Ще одна поправка – зробити ставки акцизу для нових і старих авто однаковими (зараз для старих більше).

Існує також пропозиція зробити пільгове розмитнення для ветеранів бойових дій, інвалідів і... "євробляхерів". Зокрема, одна з поправок декларує знижку 50% на суму розмитнення для тих авто, які вже були ввезені в Україну до набуття чинності цього Закону.

Які поправки будуть прийняті комітетом, а згодом – і більшістю в залі Верховної Ради, доки гарантувати ніхто не може. Проте вже сьогодні зрозуміло, що обидва закони можуть бути прийняті до кінця 2018 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%