Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як ДФС штрафує підприємців за помилки в КОРО? - експертна думка.

Четвер, 11 жовтня 2018 12:45

Як повідомляє UBR.ua, український бізнес поголовно штрафують за порушення правил ведення книг обліку розрахункових операцій (КОРО). Не рятує навіть своєчасна подача звітності в електронному вигляді. Щоб не потрапити під величезні штрафи податківців, крім електронного обліку, підприємці змушені дублювати всю фінансову звітність за готівковими касових операціях по-старому, вручну вклеюючи чеки в «коморні книги», пише Дт-Кт.

Але і це не завжди рятує. Податківці чіпляються навіть до незначних помилок в адмініструванні КОРО і виписують підприємцям штрафи в п'ятикратному розмірі від не оприбуткованої готівки.

«Мораторій на перевірки бізнесу вже не працює. А приводом для штрафу може стати навіть формальний і несуттєвий проступок. В тому числі, і при перевірці правильності заповнення КОРО. А якщо порушень немає, то їх «намалюють». Наприклад, одному нашому клієнту, невеликого магазину побутових товарів, контролери погрожували "знайти" не оприбутковану готівку в сейфі, якщо той не заплатить 50 тис. грн. Тому перехід на автоматизовану звітність і відмова від КОРО позбавить органи давньої «годівниці», - розповіла UBR.ua податковий консультант Київського центру підтримки та розвитку бізнесу, гендиректор компанії Е.С.Консалтінг Олександра Томашевська.

На сьогодні, попри того, що вся необхідна звітність автоматично потрапляє в базу даних Фіскальної служби через електронні підприємницькі кабінети, для перестраховки все одно потрібно вести облік готівкового прибутку кожен день в КОРО. Вручну вклеювати звіти, розрахункові квитанції, чеки тощо Що, безсумнівно, додає паперової роботи та ускладнює роботу.

Вся річ у тім, кажуть експерти, що після запуску електронних сервісів для автоматичної подачі звітності по касових операціях у ГФС, КОРО, проте, скасовувати не поспішають. А за порушення ведення книги обліку розрахункових операцій загрожують величезні санкції.

«Законодавчу норму не скасували. Тому УКРІНФОРМ раніше перевіряє ведення книги, а бізнесу загрожує штраф у п'ятикратному розмірі від не оприбуткованої готівки. При порушеннях звітності, податкові структури можуть оштрафувати за неповне або несвоєчасне оприбуткування готівки в касі. Наприклад, якщо підприємство за день запрацювало 10 тис. Грн., І несвоєчасно заповнило КОРО або допустило описку при заповненні, штраф може досягати 50 тис. Грн. А великий бізнес і зовсім потрапляє на багатомільйонні санкції. В зоні найбільшого ризику сфера ритейлу - там найбільше кас », - розповіла UBR.ua заступник директора Європейської бізнес асоціації Світлана Михайловська.

Втім, експерти рекомендують не поспішати здавати книгу в макулатуру навіть коли чиновники остаточно владнають всі формальності та дозволять підприємцям покластися на автоматику.

«Навіть після того, як буде опублікований наказ Мінфіну, КОРО все одно доведеться вести до тих пір, поки не буде оформлена робота без книги. А для цього є окрема процедура. Потрібно видати внутрішній наказ по підприємству, що всі розрахункові операції йдуть тільки через РРО, навіть коли немає електрики або інші проблеми. Або всі операції через РРО, або закривай касу. Якщо так не можеш або не хочеш - ведеш КОРО. Раніше зареєстрований КОРО мав можливість знятись з реєстрації - для цього потрібно подати заяву у ГФС », - помітив в розмові з UBR.ua директор департаменту регіональної мережі Electrum Payment System Ігор Дядюра.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%