Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

КСУ визнав неконституційним збір Мінфіном персональних даних громадян

П'ятниця, 12 жовтня 2018 14:28

Конституційний суд визнав неконституційним надання Мінфіну права отримувати інформацію, що містить персональні дані.

Конституційний суд у четвер, 11 жовтня, визнав такими, що суперечать Конституції положення Бюджетного кодексу, які дозволяли міністерству фінансів збирати персональні дані громадян для верифікації соціальних виплат. Про це в четвер, 11 жовтня, повідомляє прес-служба суду, пише korrespondent.net.

Конституційний суд прийшов до висновку, що така практика є свавільним втручанням у конституційне право людини на приватне та сімейне життя.

"Конституційний суд вважає, що повноваження Мінфіну на безкоштовне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними, а тому вкрай необхідно, щоб вони узгоджувалися з конституційним принципом верховенства права, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність і заборона свавілля", - йдеться в повідомленні.

При цьому Конституційний суд зазначає, що міністерство може бути наділене повноваженнями з отримання та обробки інформації, що містить персональні дані, тільки для досягнення легітимної мети. Однак через відсутність будь-яких кордонів дискреції, встановленої законом, щодо подальших дій з інформацією, що містить персональні дані, виключається навіть мінімальний захист суб'єкта персональних даних.

В результаті, КСУ прийняв рішення, що окремі положення абзацу першого пункту 40 розділу VI Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу про право Міністерства отримувати інформацію, що містить персональні дані, які суперечать частині першій статті 8, частини другої статті 32 Конституції України.

Рішення Конституційного суду є обов'язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

Раніше Верховна Рада України призначила двох суддів Конституційного суду України. В кінці вересня КСУ запрацював у повному складі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%