Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сьогодні в Україні набрав чинності закон про інклюзивну освіту

Субота, 13 жовтня 2018 11:07

Сьогодні набрав чинності закон Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг. Про це повідомляє УНН з посиланням на сайт Верховної Ради України.

Згідно зі статусом закону, вчора, 12 жовтня, він був опублікований в офіційному виданні "Голос України", тож із сьогоднішнього дня, 13 жовтня, він набув чинності.

Відповідно до закону, що набрав чинності, інклюзивне навчання гарантується державою і базується на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників.

Для навчання дітей з особливими освітніми потребами заклади загальної середньої освіти після звернення батьків дитини або осіб, які їх замінюють, утворюють інклюзивні або спеціальні групи і класи.

Відповідно до індивідуальних особливостей освітньої діяльності для кожного учня з особливими освітніми потребами складається індивідуальна програма розвитку дитини. Також закон передбачає створення посади асистента вчителя в інклюзивному класі, який забезпечує "особистісно орієнтоване спрямування освітнього процесу для дітей з особливими освітніми потребами".

Дітям із складними порушеннями розвитку під час навчання, згідно із законом, допомагатиме асистент дитини - соціальний працівник, один із батьків або особа, уповноважена ними.

Навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами здійснюються за рахунок коштів освітніх субвенцій, державного та місцевих бюджетів, інших джерел, не заборонених законодавством.

Нагадаємо, в Україні охоплено інклюзивною освітою 15% дітей з особливим освітніми потребами.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%