Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Главу ВККСУ звинувачують в ручному управлінні судовою реформою, - ЗМІ

Середа, 17 жовтня 2018 11:35

На початку жовтня Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив дані соціологічного дослідження "Ставлення і погляди населення до судової реформи". Згідно з ними, 78.5% українців не довіряють судам, а довіряють лише 12%. Судова реформа була однією з пріоритетних після Революції Гідності, проте дані опитування свідчать про те, що вона провалилася, повідомляє видання podrobnosti.ua.

Більше половини українців поклали провину за провал реформи на президента Порошенка, однак були й ті, хто продемонстрував дивовижну обізнаність, поклавши провину на тих чиновників, які безпосередньо відповідали за імплементацію судової реформи - на заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова та Голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) Сергія Козьякова. Їх визнали винними у провалі 7,5% і 5,1% опитаних відповідно. В цілому українці негативно поставилися до результатів судової реформи і однією з причин називають її непрозорість. Про це неодноразово заявляли і експерти.

З 2016 року в Україні проходить судова реформа. Через два роки, соціологічні дослідження показали, що вона провалена. До травня 2018 року, доступ населення до правосуддя істотно погіршився навіть у порівнянні з часами Віктора Януковича. Репутація судової системи майже знищена. Звільнено і звільнилися майже половина суддів. Деякі суди не працюють, інші перевантажені, тому що в них немає кому розглядати справи. Все це ніяк не збігається з ідеалами Майдану і прагненням України до Європи.

Головний скандал сьогоднішнього дня - це формування Антикорупційного суду. Всупереч зробленим авансами, в нього практично не захотіли подаватися ні відомі судді, ні прокурори, ні адвокати у кримінальних справах. Конкурс виявився рекордно низьким, і в ньому взяли участь в основному провінційні судді та науковці. Головна причина провалу конкурсу - це небезпека опинитися між двома вогнями.

З одного боку, антикорупціонери всіх мастей і Національне антикорупційне бюро України. Вони вимагають приймати рішення з усією строгістю революційного часу. З іншого боку, Адміністрація президента, яка хоче зробити Антикорупційний суд дубиною в своїх руках, а не в руках посольства США. Яку б сторону ні вибрав майбутній суддя, він опиниться під вогнем з іншого боку.

Залишитися повністю незалежним у нього не вийде. На це вказує сумний досвід судової реформи. Головним її досягненням вважається Верховний суд (без слова "Україна"), який був створений замість колишнього Верховного суду України. Зробили це за чиновницької традиції, щоб одним махом звільнити кілька десятків довічно призначених суддів і влаштувати свій конкурс, в якому переможуть угодні новій владі люди.

Судячи з численних свідчень суддів, які брали участь в конкурсі, в новий Верховний суд пройшли люди, спеціально відібрані в Адміністрації президента України. Кандидати, які пройшли узгодження на найвищому рівні, отримали задовільні бали під час спеціального іспиту, який називається "кваліфікаційне оцінювання". Проводив оцінювання спеціальний орган - Вища кваліфікаційна комісія суддів, або ВККС.

Очолює цей орган Сергій Козьяков. Сьогодні він найяскравіша медіа-зірка судового світу. Інтерв'ю з ним виходять регулярно в найбільших українських ЗМІ, у яких глава ВККС розповідає, що реформа просувається успішно, а в судовій сфері досягнуті небувалі успіхи.

Тези Козьякова підтримують судді, які пройшли в ВС. Вони дають зализане інтерв'ю в дусі "спасибі партії за щасливий випадок в моєму житті".

Ще її підтримують численні інтернет-боти, які підтримують чинного президента (так звані "порохоботи"). Таких людей - кілька сотень на кілька тисяч представників судового табору. Але критикувати реформу наважуються лише ті судді, які потрапили під жорна кваліфікаційного оцінювання.

Решта суддів, як і в усі часи, вважають за краще офіційно мовчати, тому що ВККС має повноваження для того, щоб будь-якого суддю позбавити посади протягом двох тижнів. А досвід суддів, які не пройшли відбір у Адміністрації президента, показав - оскаржити рішення комісії в Верховному суді безглуздо. Все просто. Судді, які туди пройшли, відмовляються приймати заяви про оскарження кваліфікаційного оцінювання.

По-перше, судді ВС пройшли через цю процедуру, і не зацікавлені визнавати її вади. По-друге, вони самі ризикують в будь-який момент потрапити під процедуру дисциплінарної відповідальності, з наступним звільненням.

Ось чому складається враження, що судова система вітає судову реформу. Насправді, без посилання на них судді розповідають прямо протилежне. Багато з них все ще проходять процедуру оцінювання або ще тільки чекають своєї черги. Вони відверто стривожені ручною процедурою відбору.

"Так що Сергій Козьяков - це зовсім не добрий вчений, який на совість виконує букву закону. Він є прямим продовженням Адміністрації президента. Його функція - нагляд за суддями, а також відсів неугодних кандидатів", - констатували репортери видання podrobnosti.ua.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%