Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Оновлено обставини для проведення позапланових перевірок

Вівторок, 21 січня 2014 11:53

Міндоходів повідомляє

Статтею 78 Податкового кодексу наведено обставини, за яких здійснюється документальна позапланова перевірка. Про це йде мова у віснику Міндоходів.

Змінами, внесеними Законом №657 у цю статтю, передбачені з 01.01.2014 р. додаткові обставини, пов'язані з ненаданням платником пояснень та їх документальних підтверджень на письмовий запит контролюючого органу протягом 10 робочих днів з дня його отримання.

Зокрема, якщо за результатами перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення цим платником податкового, валютного та іншого законодавства, такі можливі порушення зазначаються в запиті. Якщо виявлено недостовірність даних у податкових деклараціях, поданих платником податків, то в запиті вказують виявлені недостовірності та декларацію, в якій вони виявлені.

Крім того, якщо щодо платника податку подано скаргу про ненадання ним податкової накладної покупцю або про заповнення накладної з порушенням, то в запиті зазначається інформація з такої скарги або про допущене порушення.

Новою обставиною для проведення позапланової перевірки, передбаченою внесеними змінами у пп. 78.1.9 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу, є закриття постійного представництва або відокремленого підрозділу юридичної особи, у тому числі іноземної компанії, організації.

Проведення документальних виїзних та фактичних перевірок

Змінам піддалася ст. 81 Податкового кодексу, якою визначено умови та порядок допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок.

Зазначену статтю доповнено новою нормою, а саме: при проведенні перевірок посадові (службові) особи контролюючого органу не мають права вимагати у платника податків отримувати виписку з відповідного реєстру про постановку такого платника на облік відповідно до вимог Податкового кодексу.

Надання документів

Змінами, внесеними до п. 44.7 ст. 44 Податкового кодексу, передбачено, що протягом п'яти робочих днів з дня отримання акта перевірки платник податків має право надати до контролюючого органу, що призначив перевірку, документи, які підтверджують показники, відображені таким платником у податковій звітності.

Чинною нормою п. 85.4 ст. 85 Податкового кодексу встановлено, що при проведенні перевірок посадові особи контролюючих органів мають право отримувати від платників податків належним чином засвідчені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів. Такі копії мають бути завірені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності).

Крім того, п. 85.4 цієї статті конкретизовано, що забороняється вилучення оригіналів первинних, фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, за винятком випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%